jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

Regeringens nya satsning: Bekämpa svenskarnas "afrofobi"

Publicerad 2 juli 2020 kl 13.17

Inrikes. Löfvenregeringen ska nu lägga mer resurser på att bekämpa "strukturell rasism" och "afrofobi" i Sverige. Samtliga länsstyrelser får bland annat i uppdrag att stoppa "rasism på arbetsmarknaden". Enligt regeringen är det samhällets fel att afrikanska invandrare har lägre inkomster.

Gilla artikeln på Facebook

Efter de antivita demonstrationerna i bland annat USA ska nu den svenska regeringen fokusera på att bekämpa så kallad "strukturell rasism" i Sverige.

Regeringen ger länsstyrelserna i uppdrag att utveckla "arbetet mot rasism på arbetsmarknaden", skriver man på sin hemsida.

I arbetet ska länsstyrelserna bland annat öka kunskapen hos aktörer på arbetsmarknaden om så kallad rasism, med fokus på afrofobi.

– I Sverige behöver afrosvenskar ha en forskarutbildning för att komma upp i samma inkomst som en person i övriga befolkningen med treårig utbildning efter gymnasiet, påstår jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) i en kommentar.

– Vi behöver lyfta fram den strukturella rasism och som många omedvetet upprätthåller. Rasismen har ingen plats i Sverige.

"I uppdraget till länsstyrelserna ingår att: öka kunskapen och medvetenheten bland aktörer på arbetsmarknaden om hur begränsande normer verkar kring hudfärg, bidra med kunskap om afrofobi och begränsande normer kring hudfärg till länsstyrelsernas verksamhet avseende arbetsmarknaden, lämna förslag på ytterligare åtgärder", skriver regeringen.

Uppdraget omfattar samtliga länsstyrelser, med särskilt fokus på storstadsområdena Skåne, Stockholm och Västra Götaland. Enligt regeringen ligger uppdraget "inom ramen för den nationella planen mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott som sedan 2016 ligger som grund för regeringens arbete på området".

Länsstyrelsen i Stockholms län ska samordna satsningen.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0