Foto: Håkan Dahlström

Bensinpris mot 15 kr efter skatte­höjning

Publicerad 3 januari 2012 kl 16.09

Inrikes.Nu höjs bensin- och dielselpriserna kraftigt. Dels på grund av en skattehöjning och dels på grund av höga världsmarknadspriser, skriver Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Bensinen har slagit prisrekord flera gånger under året som gick. Och nu är åter dags för en kraftig höjning. Bensinpriserna ökar med 35 öre till 14:53 kronor litern, och priset på diesel med 30 öre till 14.69 kronor per liter, meddelande de ledande bensinbolagen idag.

– Det beror på en lång rad faktorer. Men den arabiska våren där bland annat produktionen i Libyen har stått still, och att USA och EU väntas införa sanktioner mot Iran är ett par av orsakerna, säger Tina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea till Aftonbladet.

Kjell Arleklett, oljeanalytiker och professor i fysik vid Uppsala universitet, tror att vi får "vänja oss vid allt högre bensinpriser" i framtiden. Något som Aftonbladets läsare inte alls verkar så sugna på.

"Sluta och lyssna på miljöpartiet! Annars är bensin o diselpriset uppe i 30kr om 1,5 år!?", skriver Rolf Hellström från Västerås.

"Är det inte dags att vi Svenskar börja agera nu mot bensin priserna ?? vi måste ena oss , gör som dom gjorde i Frankrike, Nu får det vara nog!" skriver Göran Englund i Kalix.


Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.