Register för palliativvård: De äldsta dör främst av hög feber

Publicerad 11 maj 2020 kl 22.02

Inrikes. Svenska palliativregistret har gått ut i media och berättat om en studie av 700 döda i covid-19 där de kommit fram till att "de allra äldsta" dör för att de inte tål hög feber tidigt i sjukdomsförloppet. Studien har dock inte blivit publicerad än.

Gilla artikeln på Facebook

Svenska palliativregistret har i en undersökning av 700 personer som dött i covid-19 kommit fram till att det för "de allra äldsta" är lugnare att dö på äldreboenden än att dö på sjukhus.

I en intervju med SVT lanserar Maria Olsson på palliativregistret en teori om att en ospecificerad andel av de som dör på äldreboenden dör på grund av hög feber tidigt i sjukdomsförloppet snarare än i ett senare skede när covid-19 påverkat lungorna så pass mycket att den sjuke får svårt att syresätta sig:

– Sjukdomen går i olika faser och inleds ofta med hög feber och lättare hosta, och vår teori är att de allra äldsta inte tål den höga febern och avlider redan i den första fasen, säger Olsson till SVT. Fria Tider har ställt ett par frågor till Maria Olsson med anledning av denna nya teori. På frågan om var den nya undersökningen finns att läsa får vi följande svar:

"Den är inte publicerad ännu. Vi har ett flertal artiklar på gång och den första kommer troligtvis publiceras i en internationell tidskrift inom kort. Du kommer även hitta den på vår hemsida."

På en fråga om hur palliativvårdsregistret kommit fram till hur man ska klassas som tillhörande "de allra äldsta" och hur man kommit fram till att människor ur denna grupp dör på grund av att de inte tål hög feber så hänvisar Maria till en kommande vetenskaplig artikel.

Vi frågade även Maria Olsson om hur hög feber "de allra äldsta" beräknas tåla och om man skulle kunna öka överlevnaden inom denna patientkategori avsevärt genom mer febernedsättande mediciner. På den frågan svarar Maria att det "har vi inga uppgifter på".

Fria Tider har även frågat palliativregistret om hur många av de 700 döda som kan tänkas ha dött på grund komplikationer kopplade till dålig syresättning snarare än att den sjuke inte tål hög feber. På denna fråga får vi svaret att det "har vi inga uppgifter på".

Vi har frågat palliativregistret om de känner till hur många av de 700 som beviljats syrgasbehandling och hur många som kunnat överleva om de fått syrgasbehandling. Även på denna fråga blir svaret att det "har vi inga uppgifter om".


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0