Reinfeldt: Fel att sätta sitt eget land först

Publicerad 18 oktober 2019 kl 17.15

Inrikes. Den före detta statsministern och Moderatledaren Fredrik Reinfeldt hade bjudits in till årets Moderatstämma för att hålla ett nationsfientligt tal. Han varnade för Donald Trumps nationalistiska "världsmaktsordning".

Gilla artikeln på Facebook

Under Moderaternas pågående partistämma i Västerås hade den före detta statsministern Fredrik Reinfeldt bjudits in för att hålla tal.

Reinfeldt, som på senare år blivit mångmiljonär utanför politiken, fortsatte i samma spår som i det ökända "öppna era hjärtan"-talet från 2014, som banade väg för den stora asylvågen 2015.

I sitt tal på Moderatstämman fokuserade han på det amerikanska valet nästa år, som han ska skriva en ny bok om.

Reinfeldt varnade för Donald Trumps nationalism samt den nya "världsordning" som den amerikanske presidenten sägs stå för. Världen ska vara globalistisk, anser den tidigare Moderatledaren.

Enligt Reinfeldt har Donald Trump gjort det som kommunister och andra motståndare i decennier försökte göra. 

– Han har plockat ner USA:s styrande över världen. I stället ser vi etablerandet av en ny världsmaktsordning. Och det är något som vi bör haja till för, en världsmaktsordning handlar ju trots allt om förutsättningarna för mänskligt liv där vi finns. Det är därför det här valet spelar roll, sade Fredrik Reinfeldt under stämman. 

– Ska det fortsätta i fyra år till med en nedmontering av den världsordning som inte minst det här partiet kämpat för att upprätthålla?, fortsatte han undrande.

Reinfeldt hävdade att de "globala svaren" behövs eftersom den så kallade klimatpolitiken inte kan lösas genom nationalism.

– De behövs därför att världshandeln inte handlar om att sätta sitt eget land först och att med protektionism få ordning på handelsflöden.

Enligt Fredrik Reinfeldt blir världen rik när handeln är öppen och fri, inte genom handel som utförs med hjälp av "hot".

Den tidigare toppolitikern hävdade att Donald Trumps syn på handel var förhärskande för 250 år sedan. Sedan hänvisade han till den skotske nationalekonomen och "liberalismens fader" Adam Smith samtidigt som M-publiken applåderade åt hans tal.

– Han [Trump] försöker lära oss att i vår tid är svaret enögd nationalism, att sätta sitt eget land främst. Och det har spritt sig över världen, han är inte ensam om detta synsätt. Kom bara ihåg vad det utmanar. Om det handlar om enögd nationalism och att sätta nationen främst, då utmanas idén som kom efter andra världskriget, att viktigast och finast i världen inte är nationer utan människor, individer, fortsatte Fredrik Reinfeldt och påpekade att det är individers "kloka" beslut som är det viktigaste som existerar på jorden.

Reinfeldt förklarade också att det är fel att säga att individen inte är mer värd än nationen, "folket", som den skulle ingå i. Sådana nationella uppfattningar ska bekämpas, menar den tidigare statsministern. Tanken om ett nationellt kollektivt folk är en "usel och dålig idé". Den är rentav farlig, förklarade han under talet.

– Den får oss att tro att vi tillhör ett folk som är något sorts väsen där vi genom kollektiv tillhörighet får ett värde, sade Fredrik Reinfeldt samtidigt som han såg ut att spricka av förakt mot nationalismen.

Den förre Moderatledaren påstod också att det är farligt att USA nu drar sig tillbaka som världspolis och inte längre vill "försvara" så kallade universella världen. Då kommer andra maktspelare ta över, sade han och syftade på länder som Ryssland och Kina. Enligt Reinfeldt utmanar Donald Trumps USA "allt" det som Moderaterna står för, och det är det hans nya bok ska handla om, avslutade han till en applåderande publik.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åtta gånger fler sjuka med vaccin än utan

Stockholm massvaccinerades. Då ökade smittspridningen med 800 procent.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Man dog när hemtjänst missade leverera mat i 21 dagar

Dödsorsaken kan ha varit svält.. Fick matdistribution levererad när han hade lunginflammation.0 

Guillou: "Kasta ut" kulturmarxisterna ur Vänsterpartiet

"Måste bli av med identitetsidioterna".. Det är dags att "kasta ut alla de där som springer omkring i vårt parti och talar om hudfärg", enligt författaren.0 

"Högskolan Dalarna" och Södertörn i toppen. I botten finns Karolinska institutet, Chalmers och Lund.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0