Inbördeskriget i Syrien och Irak
Pressbild: Johan Hedberg/Moderaterna

Reinfeldt gav 110 skattemiljoner till syriska terrorister

Publicerad 19 augusti 2012 kl 22.44

Du betalar.Sedan Fredrik Reinfeldt införde den nya lagen mot penningtvätt i mars 2009 är det omöjligt för svenskar att sätta in en tusenlapp på sitt eget bankkonto utan att tvingas svara på frågor om "terroristfinansiering". Men samtidigt erkänner samma statsminister att han nu har skänkt bort 110 miljoner skattekronor till islamistiska terrorister i Syrien.

Gilla artikeln på Facebook

Nu vill Fredrik Reinfeldt dessutom att Syriska Nationella Rådet möts – i Sverige. Under sitt sommartal i går tog han upp att det var angeläget att hjälpa terroristerna i Syrien.

– Vad som kommer efter Assadregimen vet vi ännu inte. Sverige tänker ändå anstränga sig för att finnas till stöd och hjälp. Vi är en av världens största bidragsgivare och ger över 110 miljoner till situationen i Syrien och jag tycker att vi ska vara stolta över det, sade Fredrik Reinfeldt.

– Därför ska Syriska nationella rådet beredas möjlighet att hålla sitt nästa styrelsemöte här i Sverige, fortsatte statsministern.

Tidningen The Guardian har tidigare avslöjat att Syriska Nationella Rådet leds av en liten grupp medlemmar i den kontroversiella Bilderberg­gruppen. Även Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt och Jonas Bonnier är medlemmar i samma hemlighetsfulla organisation.

Redan i början av mars meddelade regeringen att man övervägde att skicka svenska skattepengar, så kallat demokratibistånd, till de islamistiska rebellerna i Syrien.

– Vi tvekar inte att pröva den typen av förfrågningar. Det finns en anledning att bygga upp kapacitet och att kunna erbjuda dem möjligheter för att nå ut med sitt budskap, sade biståndsminister Gunilla Carlsson när hon intervjuades om bistånd till den syriska oppositionen i TV4 i mars i år.

När ministern gjorde sitt uttalande till den Bonnierägda tv-kanalen hade hon precis avslutat ett möte i Turkiet, där den svenska regeringen tillsammans med USA träffade representanter för terrorstämplade syriska rebellgrupper.

– Detta är ytterligare ett exempel på att vårt bistånd måste förnyas - för frihet och mot förtryck, sade Carlsson till SVT när hon skulle förklara varför skattemedel ska gå till beväpnade islamistiska grupper i utlandet.

Kritiker har hävdat att rebellerna, som till stor del består av radikala islamister som bekänner sig till den så kallade wahabbistiska tolkningen av islam, inte alls står för frihet och demokrati, utan snarare våld och diktatur. Även terroristernas beteende har stundtals varit föremål för kritik, och i förra veckan offentliggjordes en video som sägs visa hur syriska postanställda kastas ned från ett hustak av islamistiska rebeller.

Myndighetsanställda lever farligt när terroristerna rycker fram i Syrien, även om de inte är de enda som hotas av rebellernas framgångar. SVT visade i början av augusti en film där en milis som sorterar under Syriska Nationella Rådet avrättade fyra helt civila män i staden Aleppo.

Vi varnar för starka bilder.


Nyheter från förstasidan

Kikhosta ökar i Sverige

FHM:s larm. Följer trend i Europa, där dödsfall bland spädbarn rapporterats.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.