Reinfeldts varning: Coronakrisen kan göra svenskarna till nationalister

Publicerad 17 april 2020 kl 10.15

Inrikes. En fara med coronakrisen är att svenskarna blir mer "främlingsfientliga" och nationalistiska. Det säger förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) i en intervju med Expressens Niklas Svensson.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i Expressen som Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt intervjuas om coronakrisen, som skördar allt fler människoliv i Sverige.

Reinfeldt konstaterar bland annat att alla kriser driver på förändring – på gott och ont.

Krisen lär påskynda digitaliseringen, säger han.

Men en fara är att svenskarna nu blir mer "främlingsfientliga".

– Ett problem med digitaliseringen är att den driver på social distansering, att vi bli mer och mer hemmavid och isolerade, färre behov av att resa och möta människor. Det riskerar att driva på den starka trenden om rädslan för det där ute, de andra, främlingsfientligheten. 

"Vi kan bli mer nationalistiska?", undrar Niklas Svensson.

– Ja, det kan vi absolut bli, svarar Reinfeldt.

Enligt ex-statsministern gör resandet att svenskarna blir med ödmjuka och kunniga, för då ser man enligt honom hur andra människor lever. Slutar svenskarna resa, kan detta alltså försvinna.

Dessutom kan "populistiska" politiker använda krisen för att öka på den nationella identiteten. De politiska ledarna vill plötsligt tjäna den egna befolkningen och inte längre "tjäna världen", vilket i längden är ett stort problem, enligt Reinfeldt.

Smittan kan öka på nationalismen över världen, förklarar han. USA:s president Donald Trump kallar han för en självupptagen narcissist som hotar rasera rådande "världsmaktsordning". Därför är det amerikanska presidentvalet senare i år av stor vikt. Trump är en "auktoritär ledare" som går emot globalismen, enligt Reinfeldt. Presidentens beteende är "förfärligt" och hotar vetenskap, fakta och globala svar. Den amerikanske presidentens politik är rentav "farlig", hävdar han.


Stora skillnader bara mellan japaner i syd och nord. Forskaren: "Folkslag från kalla klimat är över hela världen är längre, intelligentare, mer sociala, mindre brottsbenägna och uppvisar lägre fertilitet."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0