Bara var tionde är idag för valutasamarbetet och stödet för EU har också minskat. Idag stöder var tredje unionen den lägsta siffran sedan 1993.
Mest EU-kritiska är lågutbildade, de som bor utanför städer, i norra delen av Sverige och de som inte är politiskt intresserade. Efter politiska sympatier är de som identifierar sig som folkpartister mest EU-positiva, medan sverigedemokrater och vänsterpartister är mest kritiska.
Folkpartiets EU-vänlige ekonomisk-politiske talesman Carl B. Hamilton säger dock till Ekot att han trots att ser en framtid för Sverige inom EU och med Euro och att folk kommer att ändra sig.
Sympatierna för medlemskapet har minskat eftersom man tycker att det är så stökigt och oklart i flera länder. Men när situationen har stabiliserat sig kommer man tillbaka till de gamla siffrorna.
Sören Holmberg är professor i statskunskap och han menar att det är klandervärt och principlöst av svenska folket att inte stötta Bryssel även i motgång.
Svenska folket är lätt opportunistiskt, som många andra folk är, och just nu får EU en stor del av skulden för den nuvarande ekonomiska krisen och då drabbas opinionsstödet i Sverige, säger han till Ekot.