Faktabladen på Dragonskolan

Rektorn: "Missförstånd i samband med medias rapportering"

Publicerad 17 april 2018 kl 11.44

Inrikes. Dragonskolan i Umeå bryter nu tystnaden efter rapporteringen om de faktablad om invandring som florerat på skolan och som ska ha anmälts till Säpo.
"Missförstånd har uppstått i samband med medias rapportering", skriver Anna Sundelin till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Det var sent på fredagen som Västerbottens-Kuriren publicerade en artikel om att "rasistisk propaganda" hade hittats på Dragonskolan i form av flygblad.

Enligt lokaltidningen hade flygbladen polisanmälts och skolan hade dessutom kontaktat Säpo.

Men när Fria Tider pratade med en av eleverna som skrivit flygbladen visade det sig att det rörde sig om faktablad om Sveriges invandringspolitik, med källhänvisningar.

– Det känns väldigt oroväckande att skolan väljer att kontakta Säkerhetspolisen för att några elever har placerat ut flygblad med enbart fakta på, eleven till Fria Tider.

Rektor Anna Sundelin har hittills inte velat svara på några frågor om händelsen. I ett mejl till Fria Tider hänvisade hon under måndagen till att "missförstånd uppstått i samband med medias rapportering" och att ett förtydligande skulle publiceras på Dragonskolans hemsida inom de närmaste dagarna.

Nu har ett inlägg med rubriken "Angående de flygblad som delats ut på Dragonskolan" lagts upp på hemsidan.

"Vi vill förtydliga att inga elever är anmälda, vare sig till polis eller SÄPO. Efter önskemål från polisen har skolan meddelat polisen om flygbladen, då polisen tidigare önskat få kännedom om liknande händelser, för att de ska kunna göra en bedömning om dess innehåll är något som behöver utredas", skriver skolan.

Vidare framhålls att "Umeå Gymnasieskola vill vara en öppen plats där eleverna får kunskaper om samhället utanför skolan".

"Organisationer, myndigheter och politiska partier har möjlighet att besöka skolorna och informera via bokbord. Utifrån skolverkets direktiv har de kommunala gymnasieskolorna tagit fram en gemensam policy för externa besökare", skriver skolan:

"Följs inte ordningsreglerna kan det innebära att en organisation, myndighet eller politiskt parti avvisas och därefter nekas besöka skolan."


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Vetenskap

Så blev människan ett landdjur. Uppsalaforskare studerade hur dagens benmärg uppstod.0 

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0