Relationerna i botten när stormakterna möts

Publicerad 16 juni 2021 kl 14.59

Utrikes. När Rysslands president Vladimir Putin möter sin amerikanske presidentkollega Joe Biden i Geneve idag är det få som tror att några konstruktiva överenskommelser kommer att ske. De båda världsledarna är emellertid överens om en sak: Att relationen mellan deras länder inte har varit såhär dålig på länge.

Gilla artikeln på Facebook

På onsdagen träffas USA:s president Joe Biden och Rysslands Vladimir Putin i schweiziska Genève. Mötet inleds kring klockan 13.00 svensk tid och väntas inte vara avslutat förrän framåt kvällen.

Enligt Vita huset är ett syfte med toppmötet att "återskapa förutsebarheten och stabiliteten i de amerikansk-ryska relationerna". Joe Biden kommer även att hålla en presskonferens efter mötet på samma tema, enligt Vita huset.

Vladimir Putin sade tidigare i veckan att relationerna mellan USA och Ryssland är på "bottennivå" inför dagens möte, och idag bekräftade Joe Biden att han delar Putins uppfattning på den punkten.

– Jag tycker han har rätt, det här är en bottennivå. Och det beror på huruvida han agerar i överensstämmelse med internationella normer, och det gör han i många fall inte, säger Biden.

I en intervju med NBC-journalisten Keir Simmons i Moskva sade Putin i fredags att de amerikansk-ryska relationerna har sjunkit till "sin lägsta nivå på flera år". Kremls telesperson Dmitry Peskov bekräftade samtidigt för CNN att en anledning till att Putin deltar i mötet var just hans oro över detta.

När Joe Biden tidigare i år kallade Vladimir Putin för mördare kallade Ryssland hem sin ambassadör från Washington. Och när en journalist undrade om Putin hade "beställt" ett mordförsök på oppositionsaktivisten Alexei Navalny svarade den ryske presidenten med att vända på frågan.

– Beställde ni mordet på den här kvinnan som gick in i Kapitolium och blev ihjälskjuten? undrade Putin.

Uttalandet syftade på den 35-åriga Trump-supporten Ashli Babbitt som sköts ihjäl av polisen under upploppen i USA:s kongressbyggnad den 6 januari, trots att hon inte var beväpnad. Amerikanska myndigheter lade senare ned utredningen och hemligstämplade vem som skjutit henne till döds, vilket väckte kritik från bland annat Ryssland.

Samtidigt pressas Biden både från partivänner och neokonservativa republikaner att inta en hårdare linje mot Ryssland i fråga om bland annat gasledningen Nordstream 2, som Sverige något oväntat har låtit Ryssland bygga genom den svenska ekonomiska zonen i Östersjön.

I en lista med krav från republikanernas studiekommitté RSC, som Fox News publicerar, föreslås bland annat att Joe Biden ska återinföra sanktionerna mot projektets tyske vd Matthias Warnig.

USA har tidigare infört sanktioner mot Warnig och tillgripit den ovanliga åtgärden att läcka information ur Stasi-arkiven, som visade att Warnig tidigare var en höjdare inom den fruktade östtyska säkerhetstjänsten. Men Biden har tidigare beslutat att dra tillbaka sanktionerna mot både Nord Stream 2 AG och vd:n Warnig, och i det republikanska dokumentet föreslås att han ska återinföra dem igen.

Någon gemensam presskonferens är inte att vänta efter dagens möte. Länderna väntas nämligen inte nå några överenskommelser som kan presenteras.


Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Morgan Johansson får kritik för attack mot Ivar Arpi

"Vad har du själv gjort i politiken?" Nu anklagas S-ministern själv för att ha "släppt in halva Afrika och Mellanöstern".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.