USA-valet

Republikansk partitopp tvingas acceptera Trump som presidentkandidat

Publicerad 17 mars 2016 kl 14.18
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Det republikanska partietablissemanget i USA är på väg att acceptera chocken över att Donald Trump är på väg att bli partiets presidentkandidat i höstens presidentval, skriver AP.

Gilla artikeln på Facebook

Allt mer tyder på att den 69-årige affärsmannen och mångmiljardären tar hem primärvalet sedan han i tisdags säkrat segern i ytterligare fem delstater. Trump har nu vunnit 673 delegater mot främste rivalen Ted Cruz 411. 1.237 delegater krävs för att ha segern garanterad.

Det återstår dock primärval i 19 delstater samt Amerikanska Samoa. Bland dem viktiga Kalifornien i början av juni då hela 172 delegater står på spel. Även Trumps hemstat New York, med 95 delegater, återstår innan partikonventet hålls i juli.

© Pressbild

Donald Trump betraktas av många som en mittenkandidat med stor potential att locka över demokratiska väljare i ett presidentval. Även om han är starkt kritisk till inte minst den illegala invandringen från Latinamerika är han mer liberal i frågor som handlar om homoäktenskap och aborter.

I flera avseenden är han därför en skarp kontrast till Texassenatorn Cruz som bland annat anklagat Trump för att ha "New York-värderingar".

– Det finns många underbara hårt arbetande män och kvinnor i delstaten New York, men alla vet att värderingarna i New York City är socialliberala, de är för abort, för homoäktenskap och fokuserar på pengar och media, sade Cruz i en debatt tidigare i år.

Trump kontrade med att ta upp sina egna erfarenheter från terroratackerna mot World Trade Center 2011.

– När World Trade Center störtade ned såg jag något som ingen annan plats på jorden hade kunnat hantera på ett finare och humant sätt än New York, sade han och fick till och med Cruz att applådera.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

AFS får tre mandat i kyrkomötet

SD backar stort. Men uppstickaren Alternativ för Sverige får mandat till sist.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.