USA-valet
USA:s nästa president? Osannolikt, men inte omöjligt.

Hillary kan bli president när elektorer trotsar valresultat och Trump anklagas för valfusk

Publicerad 24 november 2016 kl 13.10
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Den 8 november valdes Donald Trump till USA:s näste president. Eller? Nu framkommer uppgifter som sätter Trumps vinst på spel. Bland annat gör elektorer uppror mot valresultatet och dataexperter anklagar Trump för att ha säkrat segern med hjälp av datahackers.

Dela artikeln

© UM

J. Alex Halderman

CNN rapporterar att J. Alex Halderman, professor i datalogi på University of Michigan, uppmanar Clintons kampanjstab att begära omräkning av rösterna. Han säger sig nämligen ha upptäckt en liten avvikelse i valresultatet i kommuner där röstningen genomfördes med hjälp av elektroniska valmaskiner. I de kommunerna har Hillarys stöd, enligt professorn, varit i genomsnitt 7 procent lägre än i andra kommuner där väljarna röstat med traditionella pappers­valsedlar.

Halderman säger sig inte ha några bevis, men eftersom Trumps vinst­marginal i delstaterna Wisconsin, Michigan och Pennsylvania är så pass liten säger han att det finns anledning att befara att datahackers manipulerat valmaskinerna för att ge Trump segern.

Tidigare har Ryssland anklagats för att ägna sig åt dataintrång på uppdrag av eller för att hjälpa Trump. Trots att amerikanska valrepresentanter påpekar att det praktiskt taget är omöjligt att hacka sig in i valmaskinerna vill Halderman ändå att de undersöks så inte den ryske presidenten Vladimir Putin på något sätt nästlat sig in i dem.

Trump har redan utropats till valets segrare med 306 elektors­röster mot 232 för Hillary. Han var dessutom mycket nära att vinna i delstaterna New Hampshire, Utah, Nevada, Maine och Minnesota. I New Hampshire vann Hillary med färre än 3.000 röster.

Men i delstater som Michigan och Wisconsin var det istället Trump som vann med mycket liten marginal. I Michigan är marginalen så liten att många medie­bolag inte officiellt ser delstaten som avgjord ännu. Och om det skulle visa sig att han på grund av val­manipulation eller felräknade röster felaktigt utropats till segrare i de två delstaterna återstår ändå 280 elektorer för honom. Det är mer än de 270 elektorer som krävs för att väljas till USA:s näste president.

Då kommer nästa hot mot den amerikanska väljarkåren; upproriska elektorer. Nästa månad ska Trump formellt väljas till USA:s president av de elektorer som delstaterna utsett. Men Politico skriver att minst sex av dem som ska rösta på Hillary slutit en konspiration där de försöker förmå sina republikanska kolleger att inte rösta på Trump. Det handlar om elektorer som svurit trohet till den socialistiske president­kandidaten Bernie Sanders, Hillarys utmanare under primärvals­kampanjen. Enligt CNN har tre republikanska elektorer redan deklarerat att de tänker vägra rösta på Trump.

De sex demokratiska elektorerna säger att de i första hand inte är ute efter att stoppa Trump, utan att de vill protestera mot elektors­systemet. Och de pratar inte om att man ska rösta på Hillary, utan på en tredje kandidat som ändå inte kan vinna omröstningen. Mitt Romney och John Kasich är två namn som nämnts.

Om de upproriska elektorerna lyckas förmå fler republikanska elektorer att göra myteri kan det sluta med att Trump inte får de 270 röster som krävs för att kunna sväras in som USA:s president i januari. Istället blir det kongressen som utser presidenten, vilket med största sannolikhet leder till att Trump utses till president ändå.

Det finns emellertid en liten, men högst osannolik, möjlighet att USA:s nästa president trots allt blir Hillary Clinton. Och det är om oegentligheter uppdagas vid en kontrollräkning av delstater som Wisconsin, Michigan och Pennsylvania, eventuellt i kombination med att Trump­fientliga elektorer röstar på Hillary i protest mot att folket valde Trump till landets näste president.

Artikeln är rättad.


Nyheter från förstasidan

SVT fälls åter för Israelinslag

Tredje gången på en månad för Rapport. "För tankarna till folkmord", enligt anmälarna.0 

Ekonominyheter

Inflationen sjunker ytterligare

Nya siffrorna.. KPI på 4,5 procent i februari.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.