Sverige saknar resurser för att totalt trycka ned coronasmittan när den för utbredd, förklarade Anders Tegnell i SVT Aktuellt 21. Men vissa delar av landet kan redan göra det.

"Resurserna räcker inte" för att byta strategi, enligt Tegnell

Professor Tove Fall svarar i Aktuellt:

  • "Tråkigt resursbrist och ansvarsfördelningstjafs gör att vi inte kommit längre i vårt utvecklade land"
  • "Vi ligger på plats 55 globalt efter Venezuela och Kazakstan vad gäller test/capita"
Publicerad 26 maj 2020 kl 22.24

Inrikes. Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell är inte negativ till professor Tove Falls förslag att byta metod och pressa ner coronasmittan så mycket det går. Men det saknas resurser för att idag göra det, förklarade han i kvällens SVT Aktuellt.

Gilla artikeln på Facebook

I gårdagens SVT Aktuellt sade Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi på Uppsala universitet, att Sverige snabbt måste byta coronastrategi.

Genom smittspårning, testning och isolering måste "kurvan" pressas ned så mycket det bara går, krossas.

– Nu tänker jag att det är dags att vässa målet ytterligare, inte bara satsa på att gå precis under maxkapaciteten i vården, utan faktiskt trycka ner smittan så långt det går för att förhindra sjukdom, förhindra kroniska komplikationer, förhindra död, för att få vården att fungera igen och öppna upp samhället och gå i takt med övriga världen, sade hon i SVT Aktuellt igår.

Idag fick statsepidemiolog Anders Tegnell besvara hennes krav. Han är egentligen inte negativ till Falls "klassiska metod", som han kallar den, problemet är att det saknas resurser när smittan är så utbredd.

– Men jag tror vi kan komma dit igen. För det är ju så man jobbar med pandemier. Man jobbar med den modellen så länge man kan, tills resurserna inte räcker längre och man måste använda resurserna mer till att hantera sjuka och andra. Det viktigaste är ju att man kan hålla igång en bra sjukvård. Så småningom, när smittan kommit ner igen, då kan man gå över till den här typen av arbete och det är så vår framtidsplan i princip ser ut. I delar av Sverige är man redan där. Man har så liten smittspridning att man kan jobba på det viset, sade Anders Tegnell i tisdagens Aktuellt 21.

– Så absolut, det här är ju en klassisk modell.

"Om vi är eniga att #TestTraceIsolate minskar smitta, sjukdom, död och annat elände, då är det ju tråkigt att resursbrist och ansvarsfördelningstjafs gör att vi inte kommit längre i vårt utvecklade land. Vi ligger på plats 55 globalt efter Venezuela och Kazakstan", svarar Tove Fall på Twitter.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.