Ribbenvik medger: Alla asylsökare är illegala invandrare

Publicerad 1 april 2024 kl 14.03

Inrikes. Det går inte att få asyl i Sverige utan att ta sig illegalt till landet – och om lagarna och systemen fungerat hade asylinvandringen "varit noll". Det säger Migrationsverkets tidigare generaldirektör Mikael Ribbenvik Cassar till Morgonpasset i P3.

Dela artikeln

Mikael Ribbenvik Cassar fick förra året lämna posten som chef för Migrationsverket – något som han förra veckan beskyllde Sverigedemokraterna för att ha legat bakom.

Vänsterbyråkraten behöver dock inte hänga läpp för det. Regeringen har nämligen sett till att han fått ett nytt toppjobb som vice chef för EU:s asylbyrå:

På måndagen intervjuades Ribbenvik av Morgonpasset i P3 och berättade om sitt varma engagemang för så kallade flyktingar från tredje världen.

Han förklarade också för oinsatta vad asylinvandringen egentligen innebär, något som han också tar upp i en ny bok med titeln "Migration: Genom mina ögon".

– Du måste ta dig hit. Jag skriver i boken något som man nog inte finner i någon kurslitteratur, men om alla lagar och system hade fungerat – internationella, europeiska och svenska – så hade det varit noll asylsökande varje år. Alla lagar är designade för att ingen ska kunna ta sig hit, säger Ribbenvik till Morgonpasset.

– Ingen kan ta sig hit lagligen. Du måste vandra över ett berg, flyta över Medelhavet eller olovligen gå igenom en gräns någonstans.

Enligt Dublinförordningen ska en asylansökan prövas i det första EU-land som en invandrare tar sig till. Trots det har Sverige under alla år konsekvent beviljat asyl för personer som per definition tagit sig igenom en rad medlemsländer för att komma till Sverige.

Känsloargument för obegränsad invandring
Mikael Ribbenvik fattade redan 2012, då som rättschef på Migrationsverket, beslut om att alla syrier som tog sig illegalt till Sverige automatiskt skulle få stanna för evigt (få permanent uppehållstillstånd). Det ledde till kraftig ökning av den illegala arabiska invandringen som kulminerade under asylkaoset 2015.

– Själva beslutet var ju enkelt för vi har en tydlig lagstiftning. Den som behöver skydd ska få skydd, sade Ribbenvik år 2014 till till SVT.

Han rasade samtidigt mot dem som ansåg att det borde finnas en gräns för hur många asylsökare Sverige kunde ta emot:

– Jag kan ju utmana den person som säger att det måste finnas ett tak. Om vi når upp till det här taket i oktober och nästa barnfamilj som kommer måste åka tillbaka till Syrien för att vi har nått ett tak. Då skulle jag vilja utmana den personen att ta den flickan eller pojken i handen och åka till Aleppo eller Homs och släppa av dem där. Jag tror det räcker som argument.


Nyheter från förstasidan

Åkesson: Dags börja dra in medborgarskap för kriminella

Höjer tonläget efter mordet. "Medborgarskap har delats ut som om man fått det i cornflakes-paketet."0 

Ekonominyheter

Inflationen i Sverige sjunker ytterligare

KPI nu på 4,1 procent.. "Vissa varor är till och med billigare än vad de var under samma period förra året."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.