Asap Rocky-fallet

Riksåklagaren rasar mot GW:s homosex-sågning

Publicerad 17 juli 2019 kl 07.04

Lag & Rätt. Leif GW Persson kommenterade i TV4 åklagarens provocerande klädstil i ASAP Rocky-fallet. Nu riktar riksåklagare Petra Lundh hård kritik mot inslaget.
– Vi ska ha ett öppet debattklimat, men de personangrepp som framfördes i inslaget går långt över gränsen, säger Petra Lundh i ett pressmeddelande.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i TV4:s "Nyhetsmorgon" den 7 juli som kriminologen Leif GW Persson kommenterade åklagaren Fredrik Karlsson, som är ansvarig i målet med den nu häktade amerikanska rapparen ASAP Rocky.

GW anmärkte bland annat på åklagarens klädstil och uppmärksamhetssökande beteende under en presskonferens.

– Den här figuren dyker upp i någon sådan där kavaj som skulle fått även Liberace att tveka, plus briljantörhängen. Då tänker jag så här: Är den här yttre framtoningen förenlig med uppdraget? Det här är ju ingen Oscarsgala i juridik om man säger så, sade Leif GW Persson bland annat i TV4.

I Sverige har det länge varit praxis att offentliga tjänstemän ska klä sig neutralt, och att det anses olämpligt att åklagare demonstrerar exempelvis sin religionstillhörighet eller sina sexuella preferenser genom val av kläder, smycken eller liknande.

Men riksåklagaren håller inte med. I ett pressmeddelande skriver hon att beslut som åklagare fattar visserligen "har stor påverkan på enskilda personer", men att GW:s kritik utgjorde personangrepp.

– Självklart ska därför åklagare kunna granskas och tåla kritik som rör deras utredningar. Det är också viktigt att åklagare uppträder korrekt och professionellt. I inslaget i TV4 recenserades dock åklagarens utseende och detta framhölls som väsentligt i sammanhanget. Dessutom framfördes spekulationer att åklagaren agerat utifrån en vilja att bli berömd, säger Petra Lundh.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.