Rocklegend säljer sina gitarrer

Publicerad 20 juni 2019 kl 05.41

Kulturnyheter. Den brittiska rockgruppen Pink Floyds gitarrist och sångare David Gilmour säljer sina gitarrer – inklusive den välkända helsvarta Stratocastern "The Black Strat". En veckolång auktion där totalt 120 av Gilmours musikinstrument är till salu inleds i New York idag och väntas inbringa betydande intäkter till välgörenhet.

Dela artikeln

Som Pink Floyds huvudsakliga tonsättare skrev David Gilmour musiken till låtar som Time, Comfortably Numb och Another Brick in The Wall. Verk som har inspirerat generationer av musiker, men som även den svenske politikern Fredrik Reinfeldt har gjort en kritiserad cover på.

År 2015 lades Pink Floyd ned och efter en soloturné 2016 säljer Gilmour nu sin gitarrsamling på anrika Christie's i New York. Pengarna ska bland annat användas för att bekämpa svält och hemlöshet och kommer att fördelas av den välgörenhets­stiftelse som musikern driver tillsammans med sin fru.

Bland gitarrerna som säljs finns den ikoniska "The Black Strat", en svart Fender Stratocaster som sedan 1970-talet är den gitarr som mest av allt har förknippats med David Gilmour. Aktionsfirman värderar gitarren till motsvarande 1,5 miljoner kronor, men andra bedömare räknar med att den kommer säljas för ett betydligt högre belopp.

I samlingen ingår även en vit Stratocaster med serienumret 0001, som räknas som extra värdefull. Trots serienumret rör det sig inte om den första Stratocaster som någonsin sett dagens ljus, utan om ett mer exklusivt instrument som gitarrföretagets grundare Leo Fender lät tillverka åt sig själv 1954. Efter några ägarbyten bland kända gitarrprofiler hamnade gitarren i slutet av 1970-talet hos David Gilmour.

Den gitarr i världen som hittills innehar prisrekordet till följd av sin koppling till en enskild gitarrist är Jimi Hendrix vita Stratocaster, som han spelade på Woodstock­festivalen sommaren 1969. Den såldes för motsvarande 20 miljoner kronor till Microsoft-grundaren Paul Allen, som i sin tur placerade den på ett Jimi Hendrix-museum i Seattle.

David Gilmour hoppas dock att hans gitarrer möter ett annat öde när veckans auktion är slut.

– Gitarrer är gjorda för att spelas och min förhoppning är att de, var de än hamnar, kommer att fortsätta skänka musikens gåva till sina ägare. Genom att sälja dem hoppas jag, via min välgörenhets­stiftelse, kunna hjälpa till där det verkligen behövs och bidra med något gott till världen. Det kommer bli en kalldusch att se dem försvinna och kanske kommer jag en vacker dag att bli tvungen att spåra upp en eller två av dem och köpa tillbaka dem igen, säger Gilmour i ett pressutskick från Christies.

Ett 20-tal gitarrer kommer David Gilmour dock att behålla. Bland dem en Fender Esquire, föregångare till bolagets klassiska modell Telecaster, från 1955 som Gilmour kallar "The Workmate" och som han uppger att han nog aldrig kommer att kunna skiljas från.

På frågan om försäljningen innebär att han planerar att gå pension säger Gilmour till tidskriften The Guitarist att han inte har några planer på att sluta men heller inte heller planerar någon ny turné i nuläget.

Fotnot: På torsdagen efter denna artikels publicering såldes "The Black Strat" för 3,9 miljoner dollar, motsvarande 37 miljoner svenska kronor, vilket gör den till den dyraste gitarren i världen.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.