En provisorisk raketavskjutningsramp av den typ som används mot Israel.
IDF

Ryssland: Rebellerna låg bakom nervgasattack i Aleppo

Publicerad 10 juli 2013 kl 15.09

Utrikes.Rysslands FN-sändebud har överlämnat en rapport som visar att rebellerna i Syrien med största sannolikhet genomförde en nervgasattack mot en regeringskontrollerad stad nära Aleppo, rapporterar nyhetsbyrån Ria Novosti/RT/Sveriges Radio.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i mars som en raket slog ner i Khan al-Assal. Enligt den syriska regeringen innehöll raketen stridsgas – 26 människor dödades och ett hundratal skadades.

Den ryske ambassadören Vitaly Churkin, som överlämnade rapporten, sa att prover visar att raketen som användes inte tillverkats under industriella förhållanden.

– Det finns all anledning att tro att det var beväpnade oppositionskrigare som stod bakom gasattacken i Khan al-Assal, sa Churkin efter att ha lämnat över rapporten till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Nervgasen ska ha skjutits in i staden med en hemmagjord raket av typen Bashair-3. Raketen innehöll sprängmedel som inte innehöll kemiska stabilisatorer, enligt rapporten, och höll därför inte industristandard.

– Resultatet av analysen visar klart att projektilen som användes i Khan al-Assal inte var fabriksgjord och att den innehöll nervgasen Sarin, sa Churkin.

Enligt Moskva tillverkades raketen av Bashair al-Nasr-brigaden, som strider med den Fria syriska armén.

Vita husets talesman Jay Carney var dock kritisk och menade "att vi har ännu inte sett några bevis på att någon annan än den syriska regeringen har förmågan att genomföra attacker med kemiska vapen eller har använt kemiska vapen".

Rebeller från Syrien har dock gripits i grannlandet Turkiet, tillika ett Nato-land allierat med USA, och i samband med detta beslagtogs stora mängder nervgas.

USA stöttar de radikala rebellerna militärt och bedömare har varnat för att detta kan komma att slå tillbaka mot amerikanska intressen.

Syrisk public service SANAEn flicka och en kvinna som vårdades på sjukhus i Aleppo efter gasattacken i mars.

Läs också:
Ron Paul: Obama startar olagligt krig mot Syrien
Putin: Beväpna inte kannibalerna


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Socialdemokraterna vinner tyska valet

Väntas bilda rödgrön koalition med De Gröna och vänsterpartiet Linke. Kommer i praktiken att färdigställa Angela Merkels avveckling av landet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0