Regeringsbildningen

S förbereder sig för extraval: För att splittra Alliansen

Publicerad 11 december 2018 kl 14.13

Inrikes. Inom Socialdemokraterna förbereder man sig nu för ett extraval i vår, enligt uppgifter till Expressen. Genom att få ut Liberalerna ur riksdagen skulle de rödgröna stärkas.

Gilla artikeln på Facebook

Efter Centerpartiets nej till både Stefan Löfven och Ulf Kristersson kryper ett extraval allt närmare.

Kvarstår Centerns nejsägande tycks det bli ett nyval.

Enligt uppgifter till Expressen håller nu S och LO på att förbereda sig inför ett extraval. De ser över sina partikassor, hävdar tidningen.

Många bedömare har länge sagt att det i slutändan troligen inte kommer bli något extraval, och att det inte skulle göra någon skillnad.

Men Socialdemokraterna ser nu ett syfte: att krossa Liberalerna och att få ut partiet ur riksdagen. Då skulle det rödgröna blocket stärkas.

Även Moderaterna och Centerpartiet ska göras till huvudmotståndare, i ett försök att rasera Alliansen. Bland annat skulle då Centerpartiets kravlista till Stefan Löfven läckas, hävdar Expressens källa, för att visa på hur högern vill splittra landet. Likaså kommer Sverigedemokraterna användas som slagträ i nyvalsdebatten för att visa på Alliansens beroendeställning, svaghet och oenighet.

Veckans budgetomröstning i riksdagen kommer troligen tvinga den tillfälliga regeringen att styra landet på en borgerlig budget, då Moderaternas och Kristdemokraternas förslag väntas röstas igenom. Det vore ingen fjäder i hatten för Stefan Löfven.

Socialdemokraterna skulle förmodligen också få fler röster vid ett nyval.

– Inom S börjar man mer och mer förorda extraval. LO och det egna partiet tvingade fram tydliga gränser för Löfven i förhandlingarna med Centerpartiet och Liberalerna, säger en så kallad insatt uppgiftslämnare till Expressen och menar att nya förhandlingar därav vore meningslösa.

Officiellt förnekar dock S-partisekreteraren Lena Rådström Baastad att hennes parti vill ha eller ens förbereder sig på något extraval. Dock bekräftar hon för Expressen att partiet "står väl rustade" så väl ekonomiskt som organisatoriskt om ett extraval skulle komma.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tjeckien: "Sverige muslimskt 2065"

Premiärministern varnar för utvecklingen. "Jag vill inte ha en enda asylsökare i Tjeckien, inte ens tillfälligt".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Larmet: Kvinnliga skogsägare inte feminister

Nya genusstudien.. Kvinnorna agerar också utifrån "maskulinitetsnormer" genom att såga med motorsåg.0 

V vill fälla Löfven om marknadshyror införs

Tänker agera före sommaren.. Men för att väcka en misstroendeförklaring i riksdagen måste partiet få stöd av något annat parti.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0