Regeringsbildningen

S förbereder sig för extraval: För att splittra Alliansen

Publicerad 11 december 2018 kl 14.13

Inrikes. Inom Socialdemokraterna förbereder man sig nu för ett extraval i vår, enligt uppgifter till Expressen. Genom att få ut Liberalerna ur riksdagen skulle de rödgröna stärkas.

Gilla artikeln på Facebook

Efter Centerpartiets nej till både Stefan Löfven och Ulf Kristersson kryper ett extraval allt närmare.

Kvarstår Centerns nejsägande tycks det bli ett nyval.

Enligt uppgifter till Expressen håller nu S och LO på att förbereda sig inför ett extraval. De ser över sina partikassor, hävdar tidningen.

Många bedömare har länge sagt att det i slutändan troligen inte kommer bli något extraval, och att det inte skulle göra någon skillnad.

Men Socialdemokraterna ser nu ett syfte: att krossa Liberalerna och att få ut partiet ur riksdagen. Då skulle det rödgröna blocket stärkas.

Även Moderaterna och Centerpartiet ska göras till huvudmotståndare, i ett försök att rasera Alliansen. Bland annat skulle då Centerpartiets kravlista till Stefan Löfven läckas, hävdar Expressens källa, för att visa på hur högern vill splittra landet. Likaså kommer Sverigedemokraterna användas som slagträ i nyvalsdebatten för att visa på Alliansens beroendeställning, svaghet och oenighet.

Veckans budgetomröstning i riksdagen kommer troligen tvinga den tillfälliga regeringen att styra landet på en borgerlig budget, då Moderaternas och Kristdemokraternas förslag väntas röstas igenom. Det vore ingen fjäder i hatten för Stefan Löfven.

Socialdemokraterna skulle förmodligen också få fler röster vid ett nyval.

– Inom S börjar man mer och mer förorda extraval. LO och det egna partiet tvingade fram tydliga gränser för Löfven i förhandlingarna med Centerpartiet och Liberalerna, säger en så kallad insatt uppgiftslämnare till Expressen och menar att nya förhandlingar därav vore meningslösa.

Officiellt förnekar dock S-partisekreteraren Lena Rådström Baastad att hennes parti vill ha eller ens förbereder sig på något extraval. Dock bekräftar hon för Expressen att partiet "står väl rustade" så väl ekonomiskt som organisatoriskt om ett extraval skulle komma.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0