Regeringsbildningen
Ett mycket stort antal V-sympatisörer på sociala medier kräver att partiledningen ska sätta ner foten. Många lovar att lämna partiet om Jonas Sjöstedt viker sig för Stefan Löfven.

V-väljarnas stenhårda krav på Sjöstedt: Rösta nej!

Publicerad 13 januari 2019 kl 07.33

Inrikes. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt utsätts för hårda påtryckningar att stoppa Stefan Löfvens plan på att sitta kvar som statsminister med hjälp av Centern och Liberalerna. Hittills har Sjöstedt själv varit knäpptyst i frågan.
"Vinster i välfärden, slopad värnskatt, försämrad arbetsrätt. Aldrig att vi kan acceptera detta" skriver en av hundratals sympatisörer på V:s Facebooksida.

Gilla artikeln på Facebook

I den uppgörelse som Löfven gjort med C och L framgår det tydligt att V inte kommer att ges något som helst "inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden".

Regeringen har dessutom gett de liberala partierna löften som går tvärs emot den politik som V förespråkar i sina hjärtefrågor. Exempelvis lovar Löfven att inte på något sätt begränsa de kontroversiella vinsttutagen för skattefinansierade välfärdsbolag.

Den vänsterliberala pakten är samtidigt beroende av Vänsterpartiets stöd. Men partiledaren Jonas Sjöstedt har ännu inte uttalat sig om hur V tänker rösta i statsministeromröstningen i riksdagen på onsdag.

För att fälla regeringsförslaget krävs det att V-ledamöterna röstar rött, det vill säga nej.

Sjöstedt utsätts dock för hårda påtryckningar från sina väljare att inte släppa fram Stefan Löfven.

På V:s Facebooksida har partiet de senaste dagarna bara publicerat intetsägande inlägg som inte kommenterar frågan. Kommentarsfälten fylls dock av hundratals uppmaningar att rösta nej. Många hotar att annars lämna partiet.

"Trycker ni gult i statsministeromröstningen så kommer jag att avsluta mitt medlemskap. Jag tänker inte betala för att en marknadsextremistiskt styrd marionettregering får makten i 4 år p.g.a att V viker ner sig", lyder en typisk kommentar som har fått 175 gilla-markeringar.

"Vinster i välfärden, slopad värnskatt, försämrad arbetsrätt. Aldrig att vi kan acceptera detta", skriver en annan.

V-politiker i upprop: "Ett nyliberalismens manifest"
Även från partikollegorna höjs liknande krav. Enligt P4 Jönköping cirkulerar en namninsamling inom V för att få partiledningen att rösta nej på onsdag.

En av dem som skrivit på uppropet är Mikael Ekvall, Vänsterpartiets gruppledare i Region Jönköpings län.

– Det här är ett initiativ från vänsterpartister runt om i riket, och det handlar om att framföra vår åsikt till partiledningen att man absolut inte borde släppa fram den här regeringen, som ska bestå av socialdemokrater och miljöpartister men med ett väldigt stort nyliberalt inflytande i deras politik, säger Mikael Ekvall till P4 Jönköping.

Han konstaterar att "åtminstone 90 procent av vänsterpartisterna" är emot att stödja regeringsförslaget att döma av vad som skrivs på sociala medier.

– Vi är ett vänsterparti, vi har ingen anledning att stödja en regering som tänker bedriva högerpolitik. 

Enligt uppropet är avtalet mellan Lööf och Löfven "ett nyliberalismens manifest". Det konstateras också att "den jämlikhetspolitik som Sverige så desperat behöver lyser helt med sin frånvaro".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.