På sociala medier förde Pablo Leiva inför valet 2018 en personvalkampanj där han lovade att bekämpa "högerextrema SD" och bygga ett "tryggare Sverige".

S-politiker åtalas för gayvåldtäkter mot asylsökare

Publicerad 10 mars 2021 kl 12.33

Inrikes. Pablo Leiva, en 56-årig S-politiker som i årtionden arbetat på den skattefinansierade gayorganisationen RFSL, åtalas nu för sex fall av våldtäkt och två fall av sexuellt ofredanden. De fyra målsägandena är asylsökare som sökt asylhjälp hos Leiva då han arbetade som migrantkonsulent på RFSL Stockholm.

Dela artikeln

I januari rapporterade Svenska Dagbladet om hur den 56-årige rådgivaren anklagades för att ha våldtagit och begått sexuella övergrepp mot unga manliga asylsökare.

Offren kom till mannen för att han hade rykte om sig att kunna snabba på asylprocessen för tredje världen-invandrare som uppger sig vara "HBTQ-flyktingar".

Rådgivaren heter Pablo Leiva och är även politiker för Socialdemokraterna, kan Fria Tider berätta. I Stockholms stad har han bland annat ett förtroendeuppdrag som suppleant för Bostadsförmedlingen i Stockholm AB. Leiva har varit aktiv i kampen mot "rasism" och "homofobi".

Enligt åklagaren har övergreppen ägt rum på Leivas tjänsterum i centrala Stockholm. Han arbetade då på RFSL Stockholm, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

Pablo Leiva har arbetat på RFSL Stockholms kansli sedan 90-talet och och varit involverad i den pedofilanstrukna organisationens projekt “Newcomers”, som "erbjuder aktiviteter, upplysning och rådgivning på en trygg plats" för HBTQ-asylsökare och illegala invandrare.

En asylsökare uppgav enligt SvD att RFSL-rådgivaren, så fort denne släppt in honom i sitt mottagningsrum, låste dörren och omedelbart började ta på asylsökaren över hela kroppen. "Gör nånting för mig", sade RFSL-mannen och knäppte sedan upp sin vita silkesskjorta och började våldta, uppgav asylsökaren gråtande i förhör.

Offren har berättat att de var rädda för att den homosexuelle rådgivaren skulle förstöra deras chanser att få asyl om de inte lät honom begå övergrepp mot dem. Flera av dem uppgav också i förhör att de tog kontakt med honom för att de hade fått höra att de då skulle få en snabbare hantering av sina asylärenden.

Enligt stämningsansökan har de unga männen kommit till Pablo Leivas tjänsterum "för att få hjälp och rådgivning i sin asylprocess eller annars i sin rätt att få stanna i Sverige, och bibringats uppfattningen att deltagande i samlaget varit en förutsättning för att få sådan hjälp och rådgivning".

Volontärer på RFSL Stockholm informerade enligt SvD ledningen om rådgivarens misstänkta våldtäkt mot asylsökaren. En utredning inleddes "i enlighet med arbetsgivaransvaret" men några arbetsrättsliga konsekvenser blev det inte. Detta trots att även asylsökaren själv hade berättat om våldtäkten för RFSL Stockholms dåvarande verksamhetschef.

En volontär på RFSL berättar för SvD att han redan 2017 fick höra från asylsökare att man inte utan sällskap skulle besöka rådgivarens kontor, för "annars stänger han dörren och tjatar på att man ska göra sexuella grejer med honom".

Men trots alla larm kunde den homosexuelle rådgivaren fortsätta, och det dröjde ända till den 2 april 2020 innan en polisanmälan kom in och polisen kunde börja utreda härvan, enligt SvD.

Offren var enligt åtalet mellan 26 och 28 år vid brottstillfällena.

– Jag menar att de här männen har upplevt att de befunnit sig i en slags beroendeställning till 56-åringen. De har sökt upp honom för att få hjälp och rådgivning i sin asylprocess eller i sin rätt att få stanna i Sverige. Kärnfrågan vid rättens prövning är om männen har varit i en särskilt utsatt situation, vilket jag anser att de varit. De har uppfattat att de måste ha sex med honom för att få hjälp att få stanna i Sverige. Målsägandena har inte deltagit frivilligt, säger kammaråklagare Paulina Pilati vid City åklagarkammare i ett pressmeddelande.

Pablo Leiva häktades den 11 december 2020 och har varit frihetsberövad sedan dess.


Nyheter från förstasidan

Ryssland och Nordkorea sluter försvarspakt

Lovar hjälpa varandra vid angrepp. Putin togs emot med pompa och ståt i Pyongyang.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.