Arkivbild.

S-topp: Rasistiskt kräva tystnad på bibliotek

Publicerad 12 oktober 2017 kl 13.35

Inrikes. Kraven på att Sverige ska ha tysta bibliotek är ofta främlingsfientliga. Det skriver Roger Mogert (S), kultur- och stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm, i en debattartikel i SvD.

Gilla artikeln på Facebook

Den senaste tidens debatt om våld och stök på svenska bibliotek har fått det socialdemokratiska kultur- och stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert i Stockholm att rasa.

Han menar att debatten är "fördummande" och till och med rasistisk.

Enligt Mogert försöker konservativa debattörer genom sina debattinlägg omvandla biblioteken till ett mausoleum för böcker och samtidigt driva ut mindre belästa människor.

S-politikern menar att debattörerna vill att biblioteken bara ska vara ett socialt rum för de redan frälsta.

"Vi som är ovärdiga, som inte har läsandet med oss hemifrån, ska inte göra oss besvär", påstår han.

Enligt Mogert är kraven på tysta bibliotek dessutom främlingsfientliga.

"Ofta är kraven på det tysta biblioteket kryddade med en god portion främlingsfientlighet eller en väl tilltagen dos klassförakt. Stöket på biblioteket blir på så vis mest ett slagträ mot Den Andre", skriver han.

Roger Mogert påpekar vidare att man kommer öppna ett nytt bibliotek i söderförorten Östberga i Stockholm. Det kommer troligen inte bli ett särskilt välbesökt eller tyst bibliotek, säger han. Men det gör inget. Det viktiga är att "unga killar" från icke-akademiska hem kan vistas där.


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Österrike: Fängelse för vaccinvägrare

Utkast till nya lagen läckt. Så ska hela landets befolkning över 14 år tvingas ta coronavaccin.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0