" /> " /> " />
Foto: Landstinget Sörmland

S: Rätt avveckla välfärden i Katrineholm

Publicerad 3 april 2012 kl 12.27

Inrikes.När ytterligare 500 somalier kommer till Katrineholm tvingas den redan starkt bidragstyngda kommunen göra stora nedskärningar som framför allt drabbar skolan. Ett utmärkt initiativ som visar att kommunen "vågar se framtiden i ansiktet", tycker den lokala S-politikern Monica Johansson, som skyller nedskärningarna på "pensionärsboomen".

Gilla artikeln på Facebook

Efter att Katrineholm började ta emot somaliska invandrare ökade bidragskostnaderna med tiotals miljoner kronor. När nu ytterligare nästan 500 somalier är på väg till kommunen tvingas Katrineholm göra stora nedskärningar.

Skatterna ska höjas, byggandet av en bandyhall läggs ned, ett 50-tal lärare sparkas och svenska elever kommer inte längre kunna få den hjälp de behöver.

- Svenska barn som behöver hjälp i skolan kanske inte kan få det för att de somaliska barnen är de som har större behov, sa kommunalrådet Göran Dahlström, som nu utlovar ett "paradigmskifte vad det gäller den generella välfärden", i en intervju med SR i januari.

Men Monica Johansson (S), ordförande i Katrineholms vård- och omsorgsnämnd, är stolt över nedskärningarna i välfärden. Iniativet visar att kommunen "vågar se framtiden i ansiktet", skriver Johansson på SVT Debatt.

Johansson menar att det är ökade kostnader för pensionärer som ligger bakom åtstramningarna.

"Jag är glad att jag bor i en kommun som vågar se framtiden i ansiktet. En framtid som står inför stora utmaningar. En utmaning som många kommuner står inför när antalet ålderspensionärer stadigt ökar. Vi måste våga framtidsplanera med flera olika ingångar för att möta utmaningarna", skriver hon.

Hur situationen ska förbättras genom att kommunen nu tar emot 500 somalier, en grupp vars medlemmar i nio av tio fall förblir permanent arbetslösa och finansieras med bidrag, framgår inte av debattartikeln.

Relaterat: Här kräver Katrineholms somalier mer av allt


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ädelmetallerna

"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Ekonominyheter

Företagare ska kunna dömas för bidragsbrott

Utskottsinitiativ mot bidragsfusk.. Nu ska bidragsbrottslagen även omfatta statliga stöd till företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Ny månbas första steg mot resor till mars. Resan till mars tar tre år.0 

Rasbiologiska institutet 100 år – så rätt hade de. Skälldes ut – för korrekta teorier.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus