S: Svenska jobb till svenska arbetare

Publicerad 25 oktober 2021 kl 09.16

Inrikes. Likt Moderaterna vill nu även Socialdemokraterna begränsa den så kallade arbetskraftsinvandringen till Sverige.
"Svenska jobb ska i första hand gå till arbetslösa i Sverige", skriver partiet.

Gilla artikeln på Facebook

Under sin stämma förra veckan fattade Moderaterna beslut om att endast tillåta utomeuropeisk arbetskraftsinvandring av personer som får en lön på minst 27.500 kronor i månaden. Detta jämfört med dagens 13.000 kronor.

Nu går Socialdemokraternas partistyrelse med ett utspel om att denna form av invandring ska begränsas till bristyrken och bara omfatta heltidsjobb.

"Svenska jobb ska i första hand gå till arbetslösa i Sverige och inte reas ut av företag som tar hit arbetare från andra länder för att utnyttja dem", skriver Anna Johansson (S) och Johan Lindholm, Byggnads, i en debattartikel i Expressen.

De konstaterar att det finns en "klar koppling" mellan så kallad arbetskraftsinvandring och kriminalitet.

"Men den oreglerade arbetskraftsinvandringen underlättar inte bara arbetslivskriminaliteten, den bidrar också till usla arbetsförhållanden för många utländska arbetstagare med ibland helt uteblivna löner och rent omänskliga boendeförhållanden som en följd. Det är resultatet av det tokliberala och världsunika system som Moderaterna införde i Sverige 2008 och som försvarats av en högermajoritet i riksdagen sedan dess. Det vill säga, utan behovsprövning eller några juridiskt bindande överenskommelser om lön", skriver duon.

Inför den socialdemokratiska partikongressen i början av november föreslår partistyrelsen att arbetskraftsinvandringen ska begränsas till bristyrken och bara omfatta heltidsjobb.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Ungsvenskarna vill ha tydligare återvandring

Ungdomsförbundets kritik mot SD.. "Ingen naturlag att alla hundra­tusentals människor som migrerat till Sverige ska få stanna kvar."0 

Nordea tar avstånd från egen vaccinanalys med nazireferens

Analytikerna drev hejdlöst med coronaåtgärderna.. "Vaccinet uppenbarligen så bra att man behöver tvinga människor att ta det."0 

Kraftig ökning av smittfall i Sverige

Ökning av vaccinerade som behöver intensivvård.. Alla med smittad person i hushållet ska stanna hemma, enligt FHM.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0