Så blev människan ett landdjur

Publicerad 5 mars 2021 kl 09.25

Vetenskap. Med hjälp av kraftfull röntgenteknik har forskare vid Uppsala universitet upptäckt hur benmärg och blodkroppar utvecklades i de första landlevande ryggradsdjuren.

Gilla artikeln på Facebook

© UU

Till skillnad från hos fiskarna skapar landdjur, däribland människa, sina blodkroppar i benmärgen genom en så kallad hematopoes.

De första ryggradsdjuren uppstod och utvecklades i havet för över 500 miljoner år sedan. Ungefär 100 miljoner år senare kravlade sig de första fyrbenta djuren, kallade tetrapoder, upp på land.

Övergången krävde stora förändringar i sättet att röra sig liksom fysiologiska anpassningar till den nya miljön.

Bland annat utvecklades ett nytt sätt att tillverka blodkropppar, en process som kallas hematopoes.

När och hur benmärg utvecklades i de tidiga landlevande ryggradsdjuren är omtvistat inom evolutionsbiologin. Med ett internationellt forskarlag, lett från Uppsala universitet, har nu upptäckt att den här evolutionära anpassningen bör ha skett efter klivet upp på land, skriver universitet i ett pressmeddelande.

Hos fiskar och vattenlevande grodor tillverkas röda blodkroppar i levern och njurarna medan produktionen hos landlevande ryggradsdjur istället sker i benmärgen med hjälp av stamceller.

En förutsättning för detta är att djuret har en öppen märghåla där märgceller kan interagera med ett centraliserat nätverk av blodkärl och inre benytor, vilket ses hos landlevande ryggradsdjur.

De äldsta djur forskarna hittat av denna typ är de 300 miljoner år gamla Seymouria och Discosauriscus som är föregångare till de tetrapoder som började lägga sina ägg på land.

Forskarna tror nu att övergången till produktion i benmärg troligen har uppstått i både groddjur och andra landlevande tetrapoder efter övergången från vatten till land, säger forskaren Sophie Sanchez i ett pressutskick.


Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.