Samlade in hemliga försvarsuppgifter – döms till fängelse

Publicerad 15 januari 2020 kl 17.29

Inrikes. En så kallad militärt överintresserad person i Göteborg dömdes idag till ett års fängelse för att ha samlat in, hanterat och vidarebefordrat hemliga uppgifter om Sveriges försvar.

Gilla artikeln på Facebook

Den 41-årige mannen har under april 2013 till december 2017 på olika sätt tagit fram och samlat in hemliga uppgifter om 14 försvarsanläggningar i Sverige. Han har även hanterat hemliga uppgifter om ytterligare 22 svenska försvarsanläggningar.

Mannen döms också för att i två fall ha vidarebefordrat de hemliga uppgifterna till en annan person.

Tingsrätten har kommit fram till att om uppgifterna röjts och andra länder fått kännedom om försvarshemligheterna, hade det inneburit "en kännbar skada" för Sveriges säkerhet. Brottet bedöms som grovt eftersom de hemliga uppgifterna rört förhållanden av stor betydelse för Sveriges försvar.

– Det är av största vikt att uppgifter om Sveriges försvar hålls hemliga. Det är fråga om allvarlig brottslighet i detta fall och mannen döms därför till fängelse i ett år, säger lagmannen Johan Kvart som varit ordförande i målet, i ett uttalande.

Rättegången, som pågick under två dagar, har i princip skett helt inom stängda dörrar. Målet omgärdas av stark försvarssekretess.


Polen, Kroatien och Slovakien har de tryggaste medborgarna. Mångkulturella länder som Sverige och Frankrike mycket farligare, enligt EU:s officiella statistik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Boende flyr Norsborg efter mordet

"Många tycker att det här var droppen." Ser inte längre området som säkert efter 12-åringen skjutits ihjäl.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0