Massutmaning

Sanandajis nya bok toppar försäljningslistorna

Publicerad 5 februari 2017 kl 20.52
Av Mattias Albinsson

Bok. Den sverige­kurdiske national­ekonomen Tino Sanandajis nya bok "Massutmaning" toppar under söndagen såväl Adlibris som Bokus försäljnings­listor.
– Sverige är ett intressant land eftersom folket verkar vara mer intresserade av bildning än eliten, säger Sanandaji till Nyheter Idag.

Dela artikeln

"Det var länge en vanlig ståndpunkt i svensk debatt att flykting­mottagning är lönsamt eller rentav ekonomiskt nödvändigt. Det fanns även de som tog detta argument till sin logiska ändpunkt och menade att Sverige därför borde ha fri rörlighet. En vision om fri invandring och en värld utan gränser skrevs in i Miljöpartiets, Centerpartiets och Nya Moderaternas respektive idéprogram."

Så inleds kapitel 5 i Sanandajis nya bok som tar upp svensk asyl- och invandrings­politik. Den som vill kan läsa kapitel 5 och 6 som ett gratis smakprov på internet.

– Folk ute i stugorna vill lära sig om BNP och hur man mäter bilbränder, samtidigt som högutbildade opinions­bildare hellre pratar om sina åsikter, känslor och melodi­festivaler. Sverige är ett intressant land eftersom folket verkar vara mer intresserade av bildning än eliten, förklarar Sanandaji det stora intresset för boken i en intervju med Nyheter Idag.

Han berättar att han arbetat med "Massutmaning" större delen av 2016 och att det gjort att han fått lägga sin övriga forskning åt sidan. Han förtydligar också att boken är akademisk men inte kan betraktas som forskning då den inte genomgått peer review, det vill säga granskats av utomstående oberoende forskare.

– Böcker genomgår inte peer review, det gäller enbart akademiska forsknings­studier, hävdar Sanandaji.

Attackeras av Camilla Läckberg
På Twitter har Sanandaji blivit påhoppad från oväntat håll – deckar­drottningen Camilla Läckberg.

"Så du Karin Sedvall säger alltså att ni ställer er bakom Tinos siffror? Är det er officiella hållning?" skriver hon i ett Twitter­inlägg riktat mot Moderaternas politiskt sakkunniga Karin Sedvall.

Anledningen till att hon ger sig på Moderaterna är att Sedvall i ett inlägg på Twitter använder samma källa som Sanandaji använt sig av, nämligen regeringens hemsida.

"Om andra använder samma statistik har vi inga synpunkter på det", svarar Sedvall sakligt på det märkliga påhoppet. När Läckberg inte ger sig utan återigen försöker blanda in Tino Sanandaji i regeringens siffror får hon inget svar.

I en annan intervju med Nyheter Idag manar Sanandaji folk att vara snälla mot Läckberg och andra som inte förstår debatten.

– Vi ska inte vara för hårda mot Camilla Läckberg. Många är inte insatta och har ett vagt intryck från sin sociala omgivning om att den pessimistiska bilden om integrations­frågor i själva verket är myter, säger han och tillägger:

– Det är bättre att vänligt förklara för dem och uppmana till en saklig diskussion. Vi vill inte ha en omvänd åsikts­korridor, där de som har fel om invandrings­frågor blir mobbade, hotade eller utsatta för drev.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.