USA-valet

Sanders-supportrarnas våldsamma framfart tros gynna Trump

Publicerad 26 mars 2016 kl 11.44
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Den socialistiske presidentkandidaten Bernie Sanders och hans militanta anhängare tros gynna Donald Trump. Anledningen är att många amerikanska väljare skräms av Sanders-anhängarnas våldsamma framfart, rapporterar AP.

Gilla artikeln på Facebook

Extatiska och hotfulla Sanders-supportrar som stormar in och stoppar Trumps kampanjtal eller som i protest blockerar större trafikleder för att förhindra att politiskt intresserade kan gå och lyssna på den populäre presidentkandidaten. Det är inslag som har blivit allt vanligare i den amerikanska presidentvals­kampanjen de senaste månaderna.

Bernie Sanders själv har inte entydigt tagit avstånd ifrån de våldsamma protesterna.

– I Amerika har folk rätt att hålla politiska kampanjer, sade han till MSNBC nyligen men tillade något kryptiskt:

– Det är absolut rätt att tusentals människor protesterar under Trumps valtal, men jag är ingen anhängare av att störa ut politiska kampanjer.

Bernie Sanders-supportrar stoppade Trumps valtal i Chicago tidigare i månaden.

Tidigare i månaden ställdes Trumps valframträdande in i Chicago sedan arenan där Trump skulle hålla tal stormats av militanta Bernie Sanders-supportrar. De kaotiska scenerna kablades ut live av alla större mediebolag och till miljoner amerikanska väljare.

Och det är något som politiska bedömare nu tror gynnar Trump. Många skräms nämligen av den intolerans som Trumpmotståndarna på den politiska vänsterkanten visar prov på.

En av dem är latinamerikanskan Claudia Young, född i Argentina, som tillsammans med sin man för två veckor sedan reste i en och en halv timme för att vara framme redan halv sju på morgonen så de skulle få bra platser på arenan i Dayton, Ohio, där Trump skulle valtala klockan två på eftermiddagen.

– För mig är det äcklande och förolämpande, säger hon.

– Vi ska ha yttrandefrihet i det här landet, men folk som kom för att lyssna på Trump kunde inte göra det.

En annan person som tidigare var osäker men nu bestämt sig är anläggningsarbetaren David Rau. Han åkte till ett av Trumps kampanjtal för att bilda sig en egen uppfattning om honom. Efter att aggressiva vänsteraktivister blockerat vägen så han inte skulle kunna ta sig fram i tid och dessutom skrikit sig hesa för att dränka Trumps budskap med sina röster bestämde han sig för att rösta Trump.

– Jag har rätt att lyssna på någons tal, visst har jag? säger han.

Vänsteraktivist nedslagen under Trumps valtal.

En annan händelse som fått stor uppmärksamhet utspelade sig förra lördagen när två vita Trumpmotståndare protesterade under en av Trumps valkampanjer. Åtminstone den ena av dem hade en KKK-huva på sig och gick runt och gjorde nazisthälsning mot publiken, allt medan Trump uppmärksammade publiken på vad som hände och kallade den politiska protesten "väldigt motbjudande".

En afroamerikansk man blev så pass provocerad av vänsteraktivisterna att han slog och sparkade ned den ene av dem innan han själv fördes bort av polis. Händelsen har varit svår att passa in i den vänstermediala bilden av Trump som en rasistisk presidentkandidat och har därför varit svår för Trumps motståndare att förhålla sig till.


Coronavaccin
Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nyföretagandet har ökat under pandemin

73.687 nya företag under 2020.. Det är en ökning med 10 procent jämfört med föregående år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0