"Sanningsministeriet" ska vara på plats före valet

Publicerad 18 mars 2021 kl 16.46

Inrikes. Myndigheten för psykologiskt försvar ska ägna sig åt att bekämpa "desinformation" och "vilseledande ryktesspridning". Den nya myndigheten kommer att vara igång redan den 1 januari 2022, rapporterar SVT Nyheter.

Gilla artikeln på Facebook

Regeringen beslutar i dag om att ge en särskild utredare i uppdrag att förbereda och genomföra bildandet av den nya myndigheten, som av kritiker har kallats för ett "sanningsministerium".

Myndigheten för psykologiskt försvar ska vara lokaliserad i Karlstad och Solna, med Karlstad som säte för ledningen.

Det så kallade psykologiska försvaret ska enligt regeringen skapa förutsättningar för att "värna det öppna och demokratiska samhället, den fria åsiktsbildningen samt Sveriges frihet och oberoende".

"En viktig del i arbetet är att stärka den samlade förmågan att identifiera och möta otillbörlig informationspåverkan och annan spridning av vilseledande information riktad mot Sverige. Informationspåverkan i form av till exempel desinformation och ryktesspridning kan utgöra ett hot mot Sveriges demokrati, beslutsfattande och självbestämmande", skriver regeringen.

Myndigheten ska också "bidra direkt till att stärka befolkningens motståndskraft när det gäller det psykologiska försvaret".

Utredaren ska vidta de åtgärder som krävs för att myndigheten ska kunna inleda sin verksamhet den 1 januari 2022 – alltså i god tid före riksdagsvalet senare samma år.

Inrättandet av myndigheten är en del av januariavtalet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

Halalslaktat kött och dadlar i stort projekt. Hundratals butiker ska ställas om till mångkulturellt läge redan under 2021.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Pfizers VD: Vi vet inte hur länge tredje sprutan skyddar. Tredje spruta påstås ge ”rimligt skydd” mot omikron.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0