Säpo: Högerextrem terror kan bli det nya normala

Publicerad 21 februari 2020 kl 12.15

Inrikes. Tidigare har högerextremt våld kommit från så kallade vit makt-grupper. Men i framtiden kan våldet ses som något "normalt" och attrahera alltfler människor, säger Säpo till SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Islamistisk terrorism har länge varit det stora problemet i Europa. Men nu vänder också våldet mot muslimska invandrare.

I Norge står en 22-årig norrman åtalad då han förra augusti försökte genomföra en massaker i en moské utanför Oslo.

Förra helgen greps 12 tyskar sedan de planerat väpnade attacker mot bland annat invandrare för att få fram ett inbördeskrig och i slutändan en statskupp i Tyskland.

I onsdags dödades ett tiotal personer i Hanau i Tyskland av en 43-årig tysk som varnade för arabisk invandring och underjordiska djävulsdyrkare. Dödsskjutningarna skedde vid vattenpipebarer.

Enligt SVT är det inte alla som sörjer den senaste massakern i Tyskland. När tv-kanalens Europakorrespondent Christoffer Wendick ett och halvt dygn efter händelsen rapporterade från en av brottsplatserna i Hanau ska det ha gått förbi personer och ropat "rasistiska och invandringsfientliga slagord". Enligt SVT kokar det alltså så mycket i Tyskland nu att inte ens döda personer respekteras. Wendick säger i inslaget att det var så "obehagligt" och att han började "må illa".

Svenska Säpo hävdar att det kan gå så långt att våldsbejakande nationalism inte längre uppfattas som något extremt utan rentav normaliseras och därmed attraherar alltfler anhängare.

– Säkerhetspolisen ser att utvecklingen av våldsbejakande högerextremism riskerar att gå från något som uppfattas extremt till normalt. Det kan leda till att enskilda individer kan radikaliseras eller gå från ord till handling, säger Johanna Aschan vid Säkerhetspolisens presstjänst till SVT.


Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Video: Machetegänget stampar pojken i huvudet – gång på gång

"Vem sa du horunge till?" Polisen vädjar om hjälp med att hitta gärningsmännen.0 

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur

Skattefinansierad talboksinläsare somnade mitt i boken. Snarkade ljudligt under ”Natt i Caracas” av Karina Sainz Borgo.0 

Disney varnar för rasism i "Mupparna". Klassiska serien klassas som "stötande innehåll".0