Säpo: Högerextrem terror kan bli det nya normala

Publicerad 21 februari 2020 kl 12.15

Inrikes. Tidigare har högerextremt våld kommit från så kallade vit makt-grupper. Men i framtiden kan våldet ses som något "normalt" och attrahera alltfler människor, säger Säpo till SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Islamistisk terrorism har länge varit det stora problemet i Europa. Men nu vänder också våldet mot muslimska invandrare.

I Norge står en 22-årig norrman åtalad då han förra augusti försökte genomföra en massaker i en moské utanför Oslo.

Förra helgen greps 12 tyskar sedan de planerat väpnade attacker mot bland annat invandrare för att få fram ett inbördeskrig och i slutändan en statskupp i Tyskland.

I onsdags dödades ett tiotal personer i Hanau i Tyskland av en 43-årig tysk som varnade för arabisk invandring och underjordiska djävulsdyrkare. Dödsskjutningarna skedde vid vattenpipebarer.

Enligt SVT är det inte alla som sörjer den senaste massakern i Tyskland. När tv-kanalens Europakorrespondent Christoffer Wendick ett och halvt dygn efter händelsen rapporterade från en av brottsplatserna i Hanau ska det ha gått förbi personer och ropat "rasistiska och invandringsfientliga slagord". Enligt SVT kokar det alltså så mycket i Tyskland nu att inte ens döda personer respekteras. Wendick säger i inslaget att det var så "obehagligt" och att han började "må illa".

Svenska Säpo hävdar att det kan gå så långt att våldsbejakande nationalism inte längre uppfattas som något extremt utan rentav normaliseras och därmed attraherar alltfler anhängare.

– Säkerhetspolisen ser att utvecklingen av våldsbejakande högerextremism riskerar att gå från något som uppfattas extremt till normalt. Det kan leda till att enskilda individer kan radikaliseras eller gå från ord till handling, säger Johanna Aschan vid Säkerhetspolisens presstjänst till SVT.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fortfarande inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Tredje världen dominerade i mars. Så här mycket outbildad "arbetskraft" importerade Migrationsverket under månaden.0 Plus

Vetenskap

Svenska forskare tar reda på om corona sprids i luften. Tros smitta via aerosoler – små luftburna partiklar.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0