Bulletin.nu

Sara Skyttedal petas efter SD-flört – ersätts av liberal profil

Publicerad 19 januari 2024 kl 14.42

EU. KD:s skandalpolitiker Sara Skyttedal petas från listan till Europaparlamentet – enligt uppgift efter att ha försökt gå över till SD för att få vara kvar i Bryssel. Hon ersätts av den liberala opinionsbildaren och Bulletin-profilen Alice Teodorescu Måwe.

Dela artikeln

– Partistyrelsen beslutade igår att vi inte längre har förtroende för Sara Skyttedal som toppkandidat i EU-valet, sade partiledare Ebba Busch (KD) under fredagsmorgonen, enligt SVT Nyheter.

Enligt Ebba Busch hade KD fått kännedom om att Skyttedal sökte kontakter med ett annat parti "om någon typ av uppdrag". Det rör sig om Sverigedemokraterna, enligt uppgifter till Aftonbladet. Partiet ska dock ha gett KD-profilen nobben.

Uppdraget som EU-parlamentariker är bland det glassigaste och mest välbetalda en svensk politiker kan ha. Yrkespolitikern Charlie Weimers, som då var stabschef för KD:s EU-parlamentariker Lars Adaktusson, gick 2018 över från KD till SD i utbyte mot att han fick bli ledamot i parlamentet, vilket han ännu är.

Sara Skyttedal har orsakat flera skandaler för KD. Bland annat har hon förespråkat legalisering av cannabis – med hänvisning till att hon själv använder drogen. När hon blev utskälld av partisekreteraren Johan Ingerö för detta hämnades hon genom att anklaga Ingerö för att ha sexuellt ofredat henne. Detta ledde till att Johan Ingerö tvingades lämna posten i 14 mars 2023.

Valet av Alice Teodorescu Måwe som ny toppkandidat inför EU-valet tolkas av bedömare som ett populistiskt drag då Bulletin-profilen är populär bland många liberaler och numera även känd från ett eget program på SVT.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.