Schaktmassor – inte "klimatet" – orsakade jordskredet

Publicerad 28 mars 2024 kl 19.45

Inrikes. "Den mänskliga faktorn" orsakade det uppmärksammade jordskredet i Stenungsund – en händelse som medier och experter beskyllde "klimatet" för.

Dela artikeln

Det var en stor belastning på marken till följd av för stora mängder schaktmassor som orsakade jordskredet i Stenungsund i september förra året, då E4 raserades.

Det uppgav Daniel Veivo Pettersson, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Uddevalla, vid en pressträff i polishuset i Göteborg under torsdagen.

– I nuläget bedömer vi det som grovt oaktsamt att ha lagt så mycket schaktmassor på platsen. Flera utredningsåtgärder har vidtagits hittills, bland annat husrannsakningar och förhör, men förundersökningen fortsätter, sade han.

Tre personer är nu misstänkta för grov allmänfarlig vårdslöshet, grovt vållande till kroppsskada samt otillåten miljöverksamhet i samband med händelsen.

Gav hysteriska klimatrubriker
Jordskredet väckte stor uppståndelse när det inträffade – och i media uppgavs att det hela berodde på "klimatförändringar".

"Skredet i Stenungsund är en påminnelse om att det är hög tid att också i Sverige intensifiera arbetet med det som kallas klimatanpassning", fastslog exempelvis Svenska Dagbladets "klimatreporter" Mikael Törnwall.

Dagens Nyheters "klimatredaktör" Peter Alestig skrev att händelsen visade att vi i Sverige "befinner oss i mitt i klimatkrisen – och att det är hög tid att riskerna Sverige står inför tas på allvar".

"HannaSofie Pedersen, expert vid SGI" förklarade för SvD att Götaälvdalen och Västkusten är ett av tio områden "där klimatförändringarna medför särskilt stora risker", och att vi därför skulle räkna med fler liknande katastrofer i framtiden.


Nyheter från förstasidan

Åkesson: Dags börja dra in medborgarskap för kriminella

Höjer tonläget efter mordet. "Medborgarskap har delats ut som om man fått det i cornflakes-paketet."0 

Ekonominyheter

Inflationen i Sverige sjunker ytterligare

KPI nu på 4,1 procent.. "Vissa varor är till och med billigare än vad de var under samma period förra året."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.