Norman Gobbi kritiserar för det första Italien, där myndigheterna inte bryr sig om att registrera illegala invandrare och ta deras fingeravtryck, utan låter dem resa vidare till resten av Europa. Han påpekar att detta agerande står i strid med Dublinförordningen, som säger asyl måste sökas i det första ankomstlandet. Gobbi kritiserar också att Frankrike har stängt sin gräns för illegala invandrare, vilket han menar står i strid med Schengenavtalet, som både Frankrike och Schweiz har undertecknat.
– Jag är varken mot Schengenfördraget eller Dublinförordningen, så länge de fungerar. Nu fungerar de de inte, uttalade Gobbi.
Den schweiziska gränsskyddsmyndigheten griper normalt sett mellan 60 och 70 illegala invandrare vid gränsen mot Italien varje dag. Förra veckan ökade deras antal till 120 till 130 personer.
– Kantonen är den enda väg som är öppen från Italien, säger Gobbi.
95 procent av de illegala invandrarna kommer med tåg till Schweiz, enligt Davide Bassi på den schweiziska gränsskyddsmyndigheten. Omkring 85 procent av dem som grips söker asyl. Övriga skickas tillbaka till Italien. Sedan årsskiftet har 3150 illegala invandrare gripits i Ticino, och 7000 i hela Schweiz. De flesta av dem kom från Eritrea, Somalia, Gambia, Nigeria, Senegal och Kosovo. Betydligt fler asylansökningar väntas under sommarmånaderna och Schweiz räknar med 30000 asylansökningar under 2015, vilket är mer än något år sedan 1999. Det snabbt ökande inflödet leder till en hög belastning på de schweiziska gränsskyddsmyndigheterna.