SD hade varit "störst med råge" – om kvinnorna vågat rösta som de tycker

Publicerad 28 januari 2016 kl 15.26

Inrikes. Att SD har betydligt fler manliga än kvinnliga väljare beror inte på att de senare är mindre invandringskritiska. Orsaken är istället att kvinnorna oftare inte vågar rösta som de tycker på grund av rädsla för social stigmatisering, enligt forskare.

Gilla artikeln på Facebook

Statsvetarna Stefan Dahlberg och Andrej Kokkonen, som har gått igenom forskningsläget, skriver i Expressen att kvinnor är mer benägna än män att ta hänsyn till omgivningens inställning till olika partier innan de beslutar sig för hur de ska rösta.

"Ju mer stigmatiserat ett parti uppfattas vara i den allmänna opinionen, desto färre kvinnor röstar på partiet i fråga. Detta gäller inte bara invandringskritiska partier, utan även andra partier som är stigmatiserade, till exempel radikala kommunistiska partier", skriver statsvetarna.

Eftersom SD blivit så pass stigmatiserat i samhället är det därför naturligt att kvinnor inte vågar rösta på dem, trots att de stöder partiets politik.

"Hade kvinnorna vågat åsiktsrösta i lika hög grad som männen, utan att ta hänsyn till vad andra tycker, hade SD enligt gängse väljarmodeller med råge varit Sverige största parti", skriver Dahlberg och Kokkonen i Expressen.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Mer från Inrikes

Malmö betalade ut 1,1 miljarder i socialbidrag

Nya katastrofsiffror från den mångkulturella staden.. Betalar ut mest bidrag och har högst arbetslöshet i hela landet.0 

Morddömd får 60.000 kronor för knäskada

Skadade sig under fotbollsmatch.. Får nu lika mycket ersättning som anhöriga till mordoffer får.0 

Här är falske polisen som länsar äldres konton

Har slagit till mot en lång rad kvinnor över 80.. Tricket: Skrämma offren med att de är på väg att utsättas för brott.0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0