SD-kravet: Inför gemensam valsedel

Publicerad 23 januari 2020 kl 14.46

Inrikes. Sverigedemokraterna vill nu se en reform av valsedelssystemet i Sverige. Detta för att skydda demokratin, skriver i en debattartikel på Dagens Samhälle.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Fredrik Lindahl och Matheus Enholm från Sverigedemokraterna som nu kräver en genomgripande valsedelsreform i landet.

På detta sätt vill man införa en gemensam valsedel för alla partier.

Syftet är att "skydda demokratin".

"Problematiken med det partispecifika valsedelssystemet har alltid varit att valhemligheten enkelt kan röjas", skriver de båda i sin debattartikel.

Enligt Sverigedemokraterna räcker inte regeringens "snabblösning" med avskärmade valsedelsbås. I Europaparlamentsvalet förra året visade sig det systemet vara ineffektivt, krångligt och köbildande. Dessutom försämrade valets tillförlitlighet, menar de.

Det nuvarande systemet utgör också en onödig belastning på miljön, menar SD. Inför valet 2018 trycktes det upp 673 miljoner valsedlar till en befolkning med 7,5 miljoner röstberättigade, påpekar artikelförfattarna. Sverigedemokraterna förstår inte hur en regering som straffbeskattar plastpåsar kan vilja ha ett sådant enormt slöseri.

"Det står bortom allt rimligt tvivel att nuvarande tankesätt där varje parti har unika valsedlar behöver överges till förmån för en mer robust och hållbar ordning. Om man ska komma tillrätta med problemet behövs en grundlig valsedelsreform där man inför systemet med en gemensam valsedel", skriver de båda sverigedemokraterna.


Flyktingar med asyl i EU "flyr" till Sverige. "När de berättade om bidragsnivåerna förstod jag att jag hamnat på helt fel ställe".0 Plus

Varning för otäcka bilder! Uppemot 30 män rök ihop med yxor, brännbollsträn och machetes – blod överallt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0