SD-kvinnor berättar om näthatet från vänster

Publicerad 17 februari 2013 kl 07.06

Inrikes.Jan Guillou hävdar att de inte existerar. Nu berättar tre sverigedemokratiska kvinnor om hatet och hoten de upplevt både på nätet och i verkligheten - där kvinnor ofta varit avsändarna.

Gilla artikeln på Facebook

När Aftonbladet-krönikören Jan Guillou live-chattade med tidningens läsare angående det omdebatterade näthatet gjorde han flera svepande påståenden. Det politiskt motiverade näthatet står sexuellt frustrerade SD-are för, hävdade han, medan sverigedemokratiska kvinnor inte finns och alltså inte kan utsättas för sexualiserat näthat. Nu svarar tre medlemmar ur SD:s kvinnoförbund i en debattartikel på svt.se.

"Du är rasist åhhh gumman jag vill faktiskt slicka din svenska [*****] tills du ber om mer”, skriver en kvinnlig SD-motståndare i ett av de mejl som Hanna Wigh, Paula Bieler och Cassandra Sundin citerar i den artikel som på ett dygn fått 1337 kommentarer.

De sverigedemokratiska kvinnorna kritiserar media i allmänhet och Jan Guillou i synnerhet för de dubbla måttstockarna i den näthatsdebatt de själva länge saknat. De vill dock bredda diskussionen till att handla om hatet som riktas mot alla politiska hemvister och påpekar att mycket av det hat de upplever inte har män som avsändare.

"Vi behöver tala om det hot mot demokratin som uppstått i Sverige. Bristen på respekt för olika politiska åskådningar har gått så långt att förtroendevalda väljer att lämna sina uppdrag på grund av rädsla för vad de utsatts för. Att förfäras över hat riktat mot vissa men förneka, håna och ursäkta hat riktat mot andra är inget annat än hyckleri", skriver de med hänvisning till att deras egna berättelser ofta mötts av nedlåtande tal om "offerkoftor" och självpåtagen martyrroll som ofta förekommit från samma tyckare som drivit frågan om näthat mot kvinnliga journalister.

Förutom exempel på virtuellt hat kan SD-kvinnorna hänvisa till konfrontationer i verkliga livet med våldtäktshot och regelrätta attentat mot deras hem och familjer, något som de utsatta journalisterna i SVT:s Uppdrag Granskning i stort varit förskonade från.

Ett stort antal kommentarer under debattartikeln har raderats. Om dessa kommentarer mestadels varit kvinnofientligt näthat från vänstersinnade eller kritik mot SVT:s och medias olika behandling av utsatta kvinnor beroende på partitillhörighet är oklart.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SwebbTV nekas bankkonto: "Stöd i penningtvättslagen"

Willgert: "Kan ha politiska motiv". Storbankerna stänger dörren för ännu en alternativmedia.0 

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0