SD:s landsdagar 2015

SD-ledningen överkörd på landsdagarna

Publicerad 27 november 2015 kl 23.22

Inrikes. För första gången någonsin kör SD:s partikongress över Mattias Karlsson, Richard Jomshof och Jimmie Åkesson i en viktig fråga. Det handlar om förslaget att slopa omröstningen om förste vice och andre vice ordförande i partiet. Dessutom stoppas trions försök att ge sig själva befogenhet att "stänga av" misshagliga SD-medlemmar med omedelbar verkan.

Gilla artikeln på Facebook

SD-ledningens förslag gick ut på att landsdagarnas rätt att utse vice och andre vice ordförande i partiet skulle slopas, och att partiledaren istället själv skulle utse sin ersättare vid behov. Ett system som ledningen redan tjuvstartat genom att låta den kontroversielle Mattias Karlsson ta över partiet när Åkesson varit sjukskriven, trots att Jonas Åkerlund är vald av landsdagarna till vice ordförande.

Men nu blir posterna alltså kvar och ska även fortsättningsvis väljas av ombuden på landsdagarna – tvärt emot vad Mattias Karlsson, Richard Jomshof och Jimmie Åkesson hade hoppats på.

Förre partisekreteraren Björn Söder argumenterade ivrigt för att låta medlemmarna utse posterna i debatten inför beslutet, och varnade för att SD-ledningens förslag kunde skada interndemokratin i det redan hårt toppstyrda partiet.

Bakslaget blev oväntat hårt för Richard Jomshof och Mattias Karlsson, som inte ens fick stöd av hälften av ombuden när landsdagarna avslog deras förslag med röstsiffrorna 80-73. De hade behövt två tredjedelar för att få igenom sin förändring, eftersom den innebär ett ingrepp i partistadgarna.

Två tredjedelar behövdes även för SD-ledningens andra förslag, som gick ut på att partistyrelsen skulle få rätt att "stänga av" SD-företrädare och medlemmar inför ett stundande uteslutningsärende. Nuvarande partistyrelse­ledamoten Hanna Wigh argumenterade för att landsdagarna skulle avslå SD-ledningens förslag. En majoritet röstade visserligen ja till förslaget, men man nådde inte 2/3 majoritet och därför slutade även detta försök med ett nederlag för Mattias Karlsson och Richard Jomshof.

SD-ledningen har nu föreslagit att Julia Kronlid och Carina Herrstedt ska bli vice och andra vice ordförande. Sedan tidigare har den förre SD-ledaren Mikael Jansson, riksdagsledamoten David Lång och Björn Söder meddelat att de står till förfogande för samtliga poster i partistyrelsen.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Stor M-enighet om ny linje

Stämman avslutad. Ska locka 150.000 S-väljare med hårdare tag mot gängen och minskad invandring.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.