Våldtäktsmannen och Stefan Greschner, en av SD-domarna bakom beslutet.

SD-politikerna låter våldtäktsman stanna i Sverige

Publicerad 29 april 2021 kl 16.36

Inrikes. Ett halvår efter att ha kommit till Sverige gjorde somaliern ett brutalt försök att våldta en kvinna, bland annat genom att upprepade gånger sparka henne i ansiktet. Men nu slipper han utvisning med hänvisning till att han uppger sig ha dålig kontakt med sin far i Somalia. Bakom beslutet står två nämndemän från Sverigedemokraterna.

Gilla artikeln på Facebook

Kvinnan var på natten den 5 juli 2020 på väg hem efter pubbesök vid Möllan i Malmö.

När hon kom i närheten av sin bostad blev hon angripen av en somalier. Han drog ner henne på marken och sparkade henne sedan i ansiktet och i bröstkorgen fyra-fem gånger, varav i vart fall tre gånger i ansiktet.

Afrikanen lade sig sedan över kvinnan och försökte frustande dra ner hennes byxdress över hennes bröstkorg och dra ner sina egna byxor. En kvinna på övervåningen som hörde offrets skrik på hjälp gick dock ut på sin balkong, varpå somaliern flydde.

Tack vare bland annat DNA-bevis kunde den nu dömde somaliern bindas till brottet. Han kommer dock undan med ungdomsvård för försök till våldtäkt, eftersom han uppger sig ha varit 16 år när brottet begicks.

"Det är uppenbart att [han] är i behov av stora insatser för att bryta sitt kriminella mönster", skriver Malmö tingsrätt.

Åklagaren hade yrkat att somaliern skulle utvisas. Han kom till Sverige från Somalia så sent som i december 2019. Av ett yttrande från Arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö stad har det framkommit att somaliern "under sin tid i Sverige bl.a. haft en inte fungerande skolgång och vid test visat på både narkotika- och alkoholintag".

"Det kan konstateras att han redan efter en kort tid här i landet har varit föremål för omfattande åtgärder från socialtjänstens sida, detta trots att han när han kom hit hade sin mor som vistats här i landet sedan 2015. Han kan därför inte anses ha anpassat sig väl till det svenska samhället. Det nu sagda talar för att [somaliern] utvisas", konstaterar tingsrätten.

Domstolen kommer dock med en brasklapp som gör att våldtäktsmannen trots allt får stanna:

"Han har å andra sidan enligt egen uppgift inte någon kontakt med sin far i hemlandet Somalia och har inte heller träffat honom på mycket lång tid utan har åren innan han flyttade till Sverige bott tillsammans med sin farmor. Några närmare uppgifter i den delen finns inte i övrigt. Vidare har han sin mor och syster boende i Sverige. Mot bakgrund av det nu sagda anser tingsrätten att det inte finns tillräckliga skäl att utvisa honom från Sverige. Yrkandet om utvisning ska därför avslås."

I avgörandet deltog chefsrådmannen Anna Täcklind samt nämndemännen Lise-Lott Douhane (M), Stefan Greschner (SD) och Michell Milovansson (SD). Rätten var inig.


Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Skulle bli "en stolt far". Förstod inte alls vad problemet var när polisen dök upp.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0 

"Rasistisk" utställning blev stor succé. Norska konststudenterna jagas av extremvänstern.0