SD sätter press på M om invandrarvåldtäkterna

Publicerad 15 november 2017 kl 14.00

Inrikes. Efter att Moderaterna flaggat för att ge Brå i uppdrag att skriva en ny rapport om sexbrott och etnicitet kommer Sverigedemokraterna nu att väcka frågan i justitieutskottet.

Gilla artikeln på Facebook

På torsdagen kommer SD att väcka ett utskottsinitiativ om att ge Brå i uppdrag att sammanställa en ny rapport om gärningsmän och brottsoffers ursprung vid sexualbrott.

Ärendet är planerat att behandlas i utskottet veckan därpå.

– Vi anser att det är en nödvändig åtgärd för att få en saklig debatt om invandringens olika effekter, men även för att förstå kulturella eller rasistiska samband till olika brottstrender, säger Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för SD, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Moderaternas partisekreterare har gett indikationer på att Alliansen kan tänkas stödja ett sådant förslag och då ser vi ingen anledning till att avvakta med att ge Brå i uppdrag att påbörja arbetet.

Det var på måndagen som Moderaterna meddelade att man vill se en ny omfattande kartläggning av sexualbrotten i Sverige. Undersökningen ska inkludera förövarnas etniska bakgrund eftersom det enligt partiet är viktigt att veta vilka som begår de här brotten.

Någon sådan utredning har Brottsförebyggande rådet, Brå, inte fått i uppdrag att göra sedan 2005. Då visade utredningen att invandrare från tredje världen, och i synnerhet från arabvärlden, är mycket kraftigt överrepresenterade när det gäller våldtäkter och andra sexbrott.

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill dock inte att sambandet mellan etnicitet och sexbrott ska undersökas ytterligare.

– Den gemensamma nämnaren för de som begår de här brotten är att de är män, säger Morgan Johansson till TT och påpekar att det inte spelar någon roll om en förövare eller svart eller vit.


Stora skillnader bara mellan japaner i syd och nord. Forskaren: "Folkslag från kalla klimat är över hela världen är längre, intelligentare, mer sociala, mindre brottsbenägna och uppvisar lägre fertilitet."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Terrormisstänkte mannen skrevs i Sverige 2018

"Pratade väldigt dålig svenska." Mannens lägenhet i Vetlanda söktes igenom av polis.0 

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0