Jimmie Åkesosn.

SD säger nej till M:s "Team Sweden"

Publicerad 30 maj 2024 kl 09.26

Inrikes. Sverigedemokraterna tackar nej till Moderaternas invit att bilda ett "Team Sweden" tillsammans med Socialdemokraterna i Europaparlamentet.

Dela artikeln

Förra veckan rapporterades att Moderaterna bjudit in Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna till att bilda allians i Europaparlamentet. Detta i det påstådda syftet att tillvarata svenska intressen.

Från SD:s sida blir svaret nej, meddelar partiledaren Jimmie Åkesson och EU-parlamentarikern Charlie Weimers (SD) i en debattartikel i Aftonbladet.

Det finns tre skäl till att ett "Team Sweden" inte fungerar, enligt SD-topparna:

"För det första har Magdalena Andersson deklarerat att Socialdemokraterna inte skulle förhandla med Sverigedemokraterna 'ens för att rädda landet'. För det andra krävs att Moderaterna och Socialdemokraterna – i de frågor som avgörs i parlamentet – är villiga att rösta emot sina partigrupper. Och det är de inte beredda att göra, eftersom deras parlamentariker då skulle gå miste om de fina poster och resurser som går till de som är lojala med grupplinjen. För det tredje avgörs frågor av nationellt intresse inte bara i parlamentet utan också av EU:s regeringar i rådet."

Moderatväljare borde fråga sig varför M skulle kompromissa med S "när de i stället skulle kunna få ett Tidöavtal på EU-nivå", enligt Åkesson och Weimers.

"Socialdemokraterna har konsekvent röstat för mer migration och öppna gränser, fler regleringar som ger lägre tillväxt, samt för orimliga klimatmål. Lika konsekvent har de röstat emot kärnkraft, gränsbarriärer och minskad EU-budget. Varför göra upp med dem i stället för att förhandla med mer likasinnade partier?" skriver de.


Nyheter från förstasidan

Gängkriminella invandrare döms till döden i Irak

Sköt gängledare i vintras. Nu dömer arablandet majoriteten av dem till döden.0 

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.