Maktstriden i SD
Ola Jonegård.

SD-topp hoppar av i protest mot Karlsson

Publicerad 8 mars 2016 kl 19.29

Inrikes. SD:s ordförande i Mariestad, Ola Jonegård, meddelar nu att han lämnar alla sina uppdrag i partiet. Han är mycket kritisk till bristen på interndemokrati på riksnivå och partiledningens hantering av interna utmanare.
– Formellt så har man interndemokrati men det fungerar inte så i praktiken. Det är ett extremt toppstyre, säger Jonegård till Fria Tider.

Dela artikeln

Ola Jonegård, som är utbildad islamolog och politisk kommunikatör, var en av de nyckelpersoner som grundade SD i Mariestad inför valet 2014. Han har sedan det året varit ordförande för och gruppledare i distriktet, som idag utgörs ett 60-tal medlemmar.

Men under årsmötet häromdagen meddelade Jonegård att han med omedelbar verkan lämnar partiet och avsäger sig alla sina uppdrag. Han har tröttnat på hur partiledningen i Stockholm agerar.

– Det beror på utvecklingen det senaste året. Brytningen med ungdomsförbundet (SDU) var inte i enlighet med stadgan. Det skulle ha varit 75 procents majoritet för det beslutet men ändå startade man upp en ny ungdomsverksamhet.

Han är också mycket kritisk till att distrikten tvingas betala stora avgifter till partiet centralt – pengar som man sedan inte ser röken av.

– Vi betalar en ganska ansenlig serviceavgift men får ingen service tillbaka. Det ska egentligen gå till utbildningsverksamhet och hjälp och liknande, men man hör mest om att partiledningen lyfter höga löner.

Ola Jonegård pekar särskilt ut Mattias Karlsson, som är gruppledare i riksdagen, och partisekreterare Richard Jomshof som ansvariga för den negativa utvecklingen inom partiet.

– Det är egentligen de två framför allt. Om man ser på hur partiet utvecklats de senaste åren och hur man inte ger någon information till eller på något sätt inkluderar gräsrötterna i interndemokratin.

Han pekar bland annat på att Jimmie Åkessons egen svärmor Margareta Larsson lämnat partiet och blivit politisk vilde i riksdagen i protest mot bristen på interndemokrati.

– Formellt så har man interndemokrati men på landsdagarna framgick det att det inte fungerar så i praktiken. Det är partistyrelsen som kommenderar partiet väldigt hårt. Det är ett extremt toppstyre.

Enligt Jonegård är det flera andra inom SD Mariestad som planerar att hoppa av.

– Jag upplever att jag har stöd av samtliga i kommunföreningen. Om de hoppar av eller inte är en annan sak, men alla har beklagat mitt avhopp och även i grannföreningarna.

Ola Jonegård kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde.

Christian Krappedal, pressekreterare för Sverigedemokraterna, avfärdar kritiken mot partiledningen i ett mejl till Mariestadstidningen.

"Ola Jonegårds anklagelser är osakliga och saknar bäring. Vi avser därmed att inte kommentera hans uttalanden", skriver Krappedal.


Nyheter från förstasidan

Både L och KD klart under spärren

Nya mätningen. Stora skillnader jämfört med EU-valet.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.