Maktstriden i SD
SD-toppen Mattias Karlsson skrev på webbsida som han själv stämplat som "neofascistisk".

Expressen publicerar mejlkonversation från SD-toppens skriverier på "neofascistisk" sajt

Publicerad 26 februari 2016 kl 11.53
Av Mattias Albinsson

Media. Kvällstidningen Expressen publicerar idag mejlkonversationer som handlar om SD-toppen Mattias Karlssons engagemang på den nationalistiska bloggportalen Motpol – en webbplats som Karlsson själv anklagat för att vara "neofascistisk".

Dela artikeln

Fria Tider uppmärksammade för snart ett år sedan att Karlsson hösten 2009 skrev en längre text för Motpol, med svar på nitton frågor från bloggens företrädare, som publicerades under pseudonymen ”Anders Lundgren”. I texten lyfter Karlsson bland annat fram vikten av en "väl fungerande internkommunikation och interndemokrati".

Mattias Karlsson pekas ut som skribent på "neofascistisk" sajt

Trots att han själv deltagit på bloggen bryter för ett år sedan en konflikt ut mellan Karlsson och bloggens frontfigur Daniel Friberg där den förre anklagar den senare för att driva en "neofascistisk" sajt. Efter att Fria Tider uppmärksammat Karlssons tidigare engagemang på Motpol försöker han i ett inlägg på Facebook klumpa ihop Motpol med Fria Tider och anklagar båda två för att vara "neofascistiska".

– Vilket trams. Det är Karlsson som har skrivit på Motpol och inte någon från Fria Tider, sade Fria Tiders publisher Widar Nord till Nyheter Idag då.

Fem dagar senare avslöjas att Karlsson vänt sig till det vänsterextrema nätverket Expo för att be dem om hjälp med att kartlägga Fria Tiders medarbetare och journalister. Expochefen Daniel Poohl gick själv ut med uppgifterna sedan han läst en artikel i Fria Tider där SD:s presstalesman Henrik Vinge, en av Karlsson närmaste medarbetare, kallat Expo "vänsterextremister".

Karlsson bad Expo kartlägga Fria Tider

Idag publicerar Expressen delar ur mejlkonversationer från 2009 mellan Mattias Karlsson, tidigare riksdagsledamoten Erik Almvist (SD) och partiledaren Jimmie Åkesson som handlar om huruvida Karlsson bör ställa upp och skriva på Motpol eller inte. En månad efter att Karlsson frågat Åkesson om han ska ställa upp skickar han en längre text till Almqvist med en lång utläggning om Sverigedemokraternas ideologi och sina politiska ambitioner, en text som en knapp vecka senare publiceras på Motpol.

När Expressen konfronterar Karlsson med mejlen ger han samma svar som hans presstalesman Vinge gav till Fria Tider förra året – att han inte minns något.

– Jag pratade med Mattias. Han kan inte dra sig till minnes att han skulle gjort någon intervju med Motpol, sade Henrik Vinge till Fria Tider i mars förra året.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Hushållen fortsätter hålla i plånboken

Konjunkturinstitutets nya prognos.. Lågkonjunkturen håller i sig även nästa år.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.