Korruption
Kalla fakta har kartlagt hur SD tagit emot över 5 miljoner kronor via Mattias Karlssons stiftelse – utan att redovisa vem som betalat pengarna.

SD-topp rundar lag mot korruption med egen stiftelse

Publicerad 3 november 2022 kl 14.53

Ekonomi. Efter påtryckningar från EU-kommissionens direktorat mot korruption införde Sverige först 2014 en lag om att näringslivets bidrag till partierna ska vara offentliga. Men nu rundar SD och partitoppen Mattias Karlsson lagstiftningen med en egen "oberoende" insamlingsstiftelse.

Dela artikeln

Stiftelsen heter ISK och är tänkt att locka till sig storföretag som vill skänka pengar till partinära verksamhet utan att donationerna behöver redovisas offentligt.

Eftersom hemliga bidrag till partier länge har ansetts medföra en risk att rika individer och företag helt enkelt "köper" politiker och politiska förslag kräver EU-lagstiftningen att medlemsländerna har regler som tvingar partierna att redovisa sina bidrag offentligt.

Men enligt SD-toppen Mattias Karlsson, som tillsammans med en av partiets anställda utgör ISK-stiftelsens styrelse, har lagstiftaren öppnat möjligheter i förarbetet som gör det möjligt för SD att kringgå lagen.

– Vi har tre jurister som har gjort en rättsutredning på det här, som oberoende av varandra har kommit fram till samma sak, sade Karlsson i augusti till Kalla fakta.

Rättsliga experter säger till Kalla fakta att SD i juridisk mening måste anses utöva ett så kallat bestämmande inflytande över stiftelsen, och att bidragen dit därmed ska offentliggöras. Men enligt Karlsson har experterna fel.

– Det finns inget bestämmande inflytande bara för att två personer råkar tillhöra ett visst parti, säger han.

Samtidigt står det klart att någon eller några redan donerat 5 miljoner kronor till stiftelsen. Men vilka de är, och vad SD eventuellt har lovat dem i utbyte, är alltså hemligt.

Vänsterpartiet anmälde i höstas Sverigedemokraterna och fyra andra partier till Kammarkollegiet, som är den myndighet som granskar fiffel med partiers finansiering.

I svar till myndigheten skriver SD nu att Kalla fakta klippt och klistrat i citat för att få det att se ut som att de försöker kringgå lagstiftningen, skriver Aftonbladet.


Nyheter från förstasidan

Bidragsfuskande ministern ska stoppa bidragsfusk

"Nu blir det enkelt att komma åt fusket". Försäkringskassan ska få hjälp kontrollera det utbredda så kallade VAB-fusket.0 

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.