Nya liberala SD

SD:s plan: Anpassa sig för att bli största parti

Publicerad 8 november 2019 kl 00.43

Inrikes. Sverigedemokraterna planerar nu ta bort "nationalistiska" formuleringar i sitt principprogram. Bland annat försvinner den om "nedärvd essens".

Gilla artikeln på Facebook

Sverigedemokraterna har länge fått kritik från etablissemanget för vissa delar av sitt politiska principprogram.

Ett uppmärksammat uttryck har varit det om "nedärvd essens", som antyder att det finns något unikt ärftligt bland svenska folket.

Partiledningen anser begreppet kan vantolkas som "rasism", uppger TT.

Läs också: Karlssons plan: SD ska bli ett "antirasistiskt mittenparti"

Det finns också förslag på att slopa kravet på frivillig sambeskattning för makar, som Sverige avskaffade på 1970-talet, och förbudet mot dubbla medborgarskap. Likt andra partier sätter man nu även abortgränsen vid 18 veckor och inte 12 som man tidigare velat sänka den till.

Flera bedömer att ändringarna handlar om att bli ännu mer accepterade, för att sedan kunna bli Sveriges största parti, eventuellt ingå i en framtida regering samt locka fler kvinnliga väljare.

"Det är så här Sverigedemokraternas partiledning vill förändra partiets politik inför resten av mandatperioden. Partiet distanserar sig därmed något från den traditionella nationalism som präglat partiet och som bland annat förkroppsligats av politiker som Björn Söder och Kent Ekeroth", skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson i en SVT-artikel och påpekar att Jimmie Åkesson vill "hyvla ner trösklar" som förhindrar fler väljare och samarbeten med andra partier.

– Det är ett ytterligare led i att SD försöker tona ner den traditionella typen av nationalism som funnits i partiet, säger Ann-Cathrine Jungar vid Södertörns Högskola till SVT och menar att syftet är att bli "normala".

Enligt Jungar är den mer hårdföra nationalistiska falang som tidigare funnits i partiet inte längre ett hot, varför man fullföljer ändringarna.

Det nya principprogrammet ska antas vid Landsdagarna i Örebro den 21-24 november.


Kolumn. Klas Blom om en utveckling som kan ge banker och statsmakt oinskränkt kontroll över medborgarna.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Bernie Sanders ger upp

Lämnar presidentvalkampanjen. I praktiken klart att Joe Biden får utmana Trump.0 

Ekonominyheter

Bunkring av torrvaror och djupfryst. Totalt steg försäljningen med 11 procent.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.