Nya liberala SD
Jimmie Åkesson.

SD ska anta samma abortpolitik som vänstern

Publicerad 20 oktober 2019 kl 13.12

Inrikes. Efter att ha kritiserats av socialdemokratin och vänstern är Sverigedemokraterna nu redo att helt anpassa sin abortpolitik till de vänsterliberala partiernas linje. Det meddelar partiledaren Jimmie Åkesson.

Gilla artikeln på Facebook

Jimmie Åkesson kom med beskedet i ett tal inför SD-kvinnorna i Norrköping, rapporterar SVT Nyheter.

– Det är fullständigt meningslöst att diskutera veckor, säger Åkesson.

SD:s hållning har tidigare varit att någon form av prövning ska göras för att aborter ska kunna genomföras efter vecka 12. På sin hemsida konstaterar partiet att detta är "det vanligaste förhållandet över hela Europa, däribland vårt grannland Norge, vilket i allmänhet betraktas som ett land som värnar kvinnors fri och rättigheter".

Men Jimmie Åkesson uppger nu för TT att "läkarvetenskapen är ganska tydlig med att fram till 18:e vecka så är det inget foster som är livsdugligt, och då finns det heller ingen anledning att ändra på det".

Läs också: Karlssons plan: SD ska bli ett "antirasistiskt mittenparti"

Under valrörelsen förra året fick SD motta hätska angrepp från andra partier på grund av sin abortpolitik. C-ledaren Annie Lööf sade sig bli "oerhört provocerad" av att höra "Jimmie Åkesson kränka kvinnors självständighet och rätt till sin egen kropp". Utrikesminister Margot Wallström kallade SD för ett "kvinnofientligt parti".

Den nya linjen får stöd av SD-politiker på sociala medier.

"Ni som argumenterar abortgränsen utifrån 'man ska inte ha sex om man inte är redo att stå för konsekvenserna'. Om ni lever som ni lär kan jag ju fatta att ni har en så grinig inställning till saker och ting. Jag har bara en sak att säga till er: 'try it, you'll like it'" skriver exempelvis Linnéa Vinge, SD:s vice gruppledare i Stockholms stadshus, på Twitter.

Linnéa Vinge får bland annat stöd av öppet liberala Hilda Frick, som är jämställdhetspolitisk talesperson för SD-toppen Mattias Karlssons ungdomsförbund Ungsvenskarna.

Mira Aksoy, som nyligen stängdes av från Karlssons Ungsvenskarna eftersom hon ansågs vara för konservativ och nationalistisk, är dock av en annan åsikt.

"Nu vill inte ens SD sänka abortgränsen. Fegt att backa från ett så viktigt konservativt ställningstagande bara för att attrahera fler liberaler", skriver hon.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jag Tullberg. Sveriges elit har envist undergrävt vår homogenitet.0 

Vetenskap

Laestadius tros ha spridit kornet i Norrbotten. Forskarna upptäckte sambandet av en slump.0 

Nu är det vetenskapligt bevisat: Män är roligare än kvinnor. Deltagarna i studien anonymiserades – så resultatet kan inte bero på "sexism".0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0