Gambianen, som har spanskt medborgarskap, sökte asyl i Sverige under ett annat namn.

Serievåldtäktsmannen som rövar bort kvinnor – mitt i Stockholm

Publicerad 21 februari 2021 kl 19.47

Inrikes. En 25-årig gambian döms till fängelse efter att ha överfallit, våldtagit och försökt kidnappa olika kvinnor i Stockholm. Ett av offren fick sitt huvud dunkat mot en trottoarkant. När mannen greps kom det fram att han hade sökt asyl i Sverige – trots att han redan lyckats bli medborgare i Spanien under ett helt annat namn.

Gilla artikeln på Facebook

© Polisen

Mannen fångas av en övervakningskamera.

Den 7 juli 2019 hade en lesbisk kvinna besökt en vän, men behövde åka hem för att gå ut med sina hundar.

Hon hade hörlurar i öronen under hela hemresan, men tog av sig dem när hon kom fram till sin port. Då upptäckte hon att det stod en man bakom henne. Mannen var mörkhyad och mörkklädd med en svart mössa nerdragen till ögonen.

– Han lade sin vänstra arm över min kropp samtidigt som han höll en kniv mot min hals. Jag skrek till, men mannen sa då åt mig på engelska att jag skulle vara tyst och att vi skulle gå ut. Han förde mig till ett skogsparti bakom huset, berättar kvinnan i förhör.

Där frågade han om det var någon hemma hos kvinnan och när hon svarade att det bara var hennes hundar som var hemma förde mannen mot porten medan han häll en plastpåse framför hennes ansikte. Han förklarade att han skulle döda både henne och eventuella andra personer i lägenheten om hon ljög. När de kommit in i lägenheten våldtog afrikanen kvinnan på golvet, och sedan sprang han iväg mot tunnelbanestationen.

Samme våldtäktsman skulle efteråt slå till mot flera andra kvinnor.

Släpades nedför trappa
Kvällen den 3 oktober 2020 hade en kvinna umgåtts med några vänner på Södermalm, bland annat på krogen Kvarnen, och skulle därefter besöka en manlig vän. När hon gick mot vännens bostad på Bondegatan dök en afrikansk man upp och började ställa frågor till henne. Hon hade aldrig sett mannen tidigare och förklarade att hon inte var intresserad.

Han fortsatte dock att följa efter henne. När hon hade gått in genom porten till bostaden dök mannen upp igen och drog upp dörren precis innan den hann stängas. Mannen, som nu höll i en glasflaska, lade sin hand över kvinnans mun och tvingade in henne i hissen. När hissen stannade drog han henne ur hissen och nedför en halvtrappa till en platå med en vädringsbalkong. Där lade han sig ovanpå henne så att hon inte kunde röra sig – men då kom kvinnans manlige vän ut ur sin bostad, varpå afrikanen flydde fältet.

En tredje kvinna hade den samma natt, den 3 oktober 2020, varit ute med en manlig kollega. De hade varit på en bar i Gamla stan och druckit öl och lyssnat på livemusik. När baren stängde bestämde de sig för att promenera hem. De följdes åt till 7-Eleven på Södermalm, där de stannade och pratade en stund innan de skiljdes åt. Kollegan frågade om han skulle följa henne hem, men hon svarade att hon kände sig trygg med att gå ensam den sista biten.

Skrek och sprang för sitt liv
När hon gick ensam hem kände hon plötsligt hur en hand grep tag om hennes käke. Bakom henne stod en afrikan som höll upp en glasflaska och förklarade att hon skulle följa med honom. Hon sade bestämt nej, varpå mannen krossade flaskan innan han åter höll upp den mot henne och upprepade att hon skulle följa med honom.

Kvinnan noterade att afrikanen inte visade något intresse för hennes tillhörigheter och hon kunde inte se någon annan anledning för honom att föra bort henne än att han ville våldta eller på annat sätt skada henne.

– Jag insåg då att jag hade en bättre chans att få hjälp där vi befann oss än på någon plats dit mannen kunde tänkas föra mig, så jag skrek högt och sprang. Jag sprang fram till en taxi, som dock inte ville hjälpa mig, och fick därefter springa ytterligare cirka 75-100 meter innan jag hittade en annan taxi som släppte in mig i bilen. Taxichauffören hjälpte mig att ringa polisen, berättar kvinnan.

Det fjärde offret, en medelålders kvinna, blev brutalt utsatt för afrikanen den 22 oktober. Hon hade vid 03-tiden på natten lämnat baren Kellys och när hon var utanför kom mannen fram och började prata med henne medan hon gick mot 7-Eleven. Hon berättade att kom från Gambia kvinnan berättar att hon först "tyckte att det var intressant att prata om hur det hade varit för honom" att komma till Sverige.

Dunkade huvudet i trottoarkant
Plötsligt tryckte afrikanen upp henne mot en vägg där han försökte kyssa henne och dra upp hennes klänning. Kvinnan sade nej, men han blev då mer våldsam och grep tag i hennes ansikte. Han hade en ölburk i handen och försökte hälla innehållet i hennes mun. Hon ville inte dricka och vred på huvudet, varpå mannen både slog och bet henne i ansiktet. Han ryckte sedan tag i hennes hår och drog henne runt, som om han ville få henne ur balans, men hon lyckades förbli stående. Han drog då istället i hennes handleder och började släpa henne över gatan medan hon låg ner.

Sedan försökte han sätta sig gränsle över henne och hon sparkade honom då på pungen. Detta gjorde honom bara mer arg och kvinnan började frukta för sitt liv. Hon skrek på hjälp, men afrikanen lyckades sätta sig gränsle över henne och ta strypgrepp runt hennes hals. Han hotade samtidigt att döda henne om hon inte slutade skrika. Enligt åtalet dunkade våldtäktsmannen även kvinnans huvud mot trottoarkanten.

– Strypgreppet gjorde det svårt för mig att få luft och jag kunde inte längre skrika. Jag kände att jag kämpade för mitt liv och trodde att jag skulle dö där på trottoaren, berättar kvinnan.

Men när offret hade legat på marken en stund, cirka 5-7 minuter, dök en annan kvinna upp i ett fönster. Afrikanen släppte då taget om offret och sprang från platsen.

Sökte asyl under annat namn
Polisen lyckades till slut identifiera gambianen genom ett kortköp på 7-Eleven som han gjorde i samband med överfallen den 3 oktober.

Det visade sig då dels att han var medborgare i Spanien och dels att han trots detta medborgarskap hade sökt asyl i Sverige år 2017 under ett helt annat namn. Han påstod då att han hade tvingats fy från Gambia.

Det blev dock ingen asyl i Sverige, eftersom det kom fram att han redan hade ansökt om asyl i Ungern. För Migrationsverket berättade våldtäktsmannen om sin upplevelse i det centraleuropeiska landet.

– Till Ungern kom jag efter Serbien, dom frågade mig om jag ville söka asyl där. Jag sa "nej", men då tvingade dom mig. Dom låste in mig och sa att om jag inte lämnar fingeravtryck så kommer dom inte lämna mig, sade han och berättade att han hållits kvar i Ungern i två månader innan han kunde ta sig vidare till norra Europa.

Afrikanen, som ändå kunde fortsätta att uppehålla sig i Sverige genom sitt spanska medborgarskap under en annan identitet, döms nu för en rad olika brott: människorov, försök till människorov, våldtäkt, försök till våldtäkt, egenmäktigt förfarande samt ringa narkotikabrott.

Stockholms tingsrätt bestämmer straffet till 6 års fängelse. Det innebär dock egentligen 4 års fängelse i och med det svenska systemet med så kallad två tredjedelsfrigivning. Han döms även till utvisning.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.