Sex av tio kvinnor känner sig otrygga efter skymning.

Sex av tio kvinnor känner sig otrygga

Publicerad 28 juli 2017 kl 11.27

Inrikes. Hälften av svenskarna känner sig otrygga och hela sex av tio kvinnor känner sig otrygga efter skymning. Det visar en ny undersökning från Sifo. Den tryggaste platsen i hela Sverige är Gotland och därefter Norrbotten.

Gilla artikeln på Facebook

Totalt 2 500 personer fick svara på frågor om samhällsutvecklingen i sina städer. Undersökningen visar att nästan hälften av svenskarna kan känna sig otrygga där de bor och bland dem uppger var tionde att de aldrig är helt trygga.

Den främsta orsaken till otryggheten är oro för kriminalitet, det uppger 73 procent av de svarande. Därefter anges för få poliser som orsaken.

Kvinnor känner sig extra otrygga när mörkret faller in. Inte mindre än sex av tio kvinnor känner sig otrygga efter skymning, visar undersökningen.

– Det är väldigt viktigt att känna sig trygg där man bor. Både kommuner och samhällsutvecklare måste därför ta ansvar för såväl ljussättning som planering vid byggnation och förvaltning. På så sätt kan vi skapa ett tryggare samhälle där invånarna känner större säkerhet, hävdar Per-Arne Gustavsson, VD på Projektengagemang, som arbetar inom samhällsbyggnad och industri.

Enligt undersökningen är gotlänningarna de som känner sig tryggast i Sverige, 70 procent av dem känner sig alltid trygga. Därefter är det norrbottningarna som känner sig mest trygga i sina städer. 

Minst trygga är invånarna i Stockholm, Södermanland och Uppsala. 57 procent av människor i Stockholm känner sig då och då otrygga.

Undersökningen, som genomförts på uppdrag av Projektengagemang, är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Testkrav för inresa till Sverige tas bort

Nya regler från 21 janauri.. "Resenärer bedöms inte längre utgöra en särskild risk för att påverka spridningen av omikron."0 

Avkriminaliserad cannabis ger inte fler unga brukare

Ny studie från KI.. Cannabisanvändningen minskar oavsett om lagen blir strängare eller mildare.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0