Den 39-årige irakiern kommer åter att slippa utvisning ur Sverige om han döms för våldtäkten.

Sexdömd taxichaufför fick fortsätta köra – åtalas nu för våldtäkt

Publicerad 26 oktober 2016 kl 16.44

Inrikes. Den 39-årige arabiske taxichauffören dömdes i mars för att ha sexuellt ofredat kvinnliga kunder i Stockholm. Trots det kunde han fortsätta köra taxi – och nu åtalas han för att ha våldtagit ytterligare en kvinna i samband med en körning.
– Jag är medveten om att handläggningen i detta fall varit långsam och det beklagar jag, säger Emma Norlander på Transportstyrelsen.

Gilla artikeln på Facebook

Våldtäkten ska ha ägt rum den 17 juli 2016 på Welanders väg i Stockholm. Kvinnan var på väg hem från nattklubben Café Opera och tog en taxi.

– Hon blir körd till Fridhemsplan och där utsätts hon för en våldtäkt av taxichauffören i taxibilen, säger åklagare Frida Rylander till Fria Tider.

Enligt åtalet utnyttjade den 39-årige araben att kvinnan av berusning befann sig i en särskilt utsatt situation. Han förnekade inledningsvis helt att han haft sex med kvinnan men påstår nu att det skedde frivilligt.

Taxichauffören dömdes så sent som i mars för att ha sexuellt ofredat två olika svenska kvinnor i samband med körningar i maj och juni 2015.

"Långsam handläggning"
Trots det kunde han alltså fortsätta att köra taxi månader efter domen, när våldtäkten ska ha ägt rum.

Emma Norlander, tillförordnad chef för sektionen tillsyn yrkestrafik på Transportstyrelsen, uppger att långsam handläggning är skälet till att det tog sådan tid innan mannens tillstånd drogs in.

"Tyvärr kan jag inte kommentera det enskilda ärendet, men jag är medveten om att handläggningen i detta fall varit långsam och det beklagar jag. På Transportstyrelsen arbetar vi för att bli snabbare i vår handläggning, samtidigt måste processen vara rättssäker och våra beslut måste vara fattade på säkra grunder", skriver hon i ett mejl.

Slipper utvisning – igen
Åklagaren har inte yrkat att 39-åringen ska utvisas hem till arabvärlden om han döms för våldtäkten.

– Han har bott i Sverige sedan 1998 och har permanent uppehållstillstånd här och fru och barn. Jag anser inte att de synnerliga skälen uppfylls, säger Frida Rylander.

Trots att mannen varit bosatt i Sverige i nästan 20 år har han tolkbehov på arabiska.


Nyheter från förstasidan

Finsk forskare: Då blir svenskarna minoritet i sitt eget land

Hans studie visar skräckutvecklingen. "Kan stoppas, men det kommer att kräva radikala förändringar."0 

Ekonominyheter

"Går inte att reglera". Nu blir transaktioner med kryptovaluta förbjudet i landet.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.