Trump hänvisar bland annat till tre saker.
Det första är USA:s handelsunderskott mot EU. Han kritiserar att EU har ett stort överskott i handeln med USA och kallar det ett system som är "brutalt" och orättvist, skriver The Guardian och AP.
Det andra är EU-byråkratin och dess fokus på att krångla till tillgången till EU-marknaden för utländska företag. GDPR, digitalmoms och EU:s tekniska normer gör det enligt Trump svårt för amerikanska bolag att konkurrera på lika villkor som europeiska, enligt RFI.
Det tredje är industri- och jordbruksprotektionism. USA menar att EU skyddar och och subventionerar sin bilindustri och sina markägare och bönder på ett sätt som snedvrider konkurrensen från USA:s lantbruk och tillverkningsföretag.
Trump säger att tullarna är ett sätt att skapa "en jämn spelplan".
Beskedet har mötts av starka reaktioner från både Sveriges statsminister och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Anna Stellinger, chef för EU-frågor på Svenskt Näringsliv, är också mycket kritisk.
– Vi har hört spekulationer om 10, 20, 50 procent. Många trodde att det skulle landa på 10 när samtalen såg ut att gå framåt. Men det här är väldigt negativt, säger hon.
– Jag har jobbat med handelspolitik i 15 år men aldrig varit med om något liknande. Det är historiskt unikt.
Stellinger varnar för att effekterna kan bli omfattande.
– Det kommer att påverka på flera nivåer. Dels världsekonomin och den globala handeln, men också svenska jobb. Vi är ett land som är extremt beroende av import och export. Går världsekonomin ner slår det direkt mot Sverige och våra jobb och pensioner.
En del analytiker menar att Trump använder hot om tullar som ett taktiskt förhandlingsspel. EU-tjänstemän tror att det hela är en del av ett maktspel, skriver Wall Street Journal.
Om tullarna träder i kraft den 1 augusti kan de slå hårt mot EU-exportörer inom bilindustri, jordbruk, läkemedel och teknik. EU har redan varnat för att svara med egna motåtgärder på upp till 100 miljarder euro, enligt Financial Times.