Daniel Sanchez pinsamma möte med cheferna på Holmen Skog.

"Sexism": Skogsägarnas rasande attack mot Jaktjournalen efter genuskritiken

Publicerad 24 mars 2021 kl 11.01

Media. Holmen Skog och Sveaskog, som är Sveriges största skogsägare, tar officiellt avstånd från en ledarartikel i tidningen Jaktjournalen som kritiserar att jaktkortsavgifter går till genusbidrag. Ledarskribenten blev till och med uppläxad under ett videomöte med cheferna – men står på sig och laddar upp filmen från mötet på nätet.

Gilla artikeln på Facebook

Fria Tider rapporterade förra veckan om ledarartikeln, skriven av Daniel Sanchez i Jaktjournalen, som fått stor spridning och uppskattning bland jägare.

Sanchez kritiserade att miljonbelopp från jaktkorten nu går till att finansiera bisarra genusstudier som går ut på att viltförvaltningen är länkad till "upprätthållandet av patriarkala strukturer" och liknande.

"Våra pengar ska inte gå till feministisk kvasivetenskap", konstaterade Sanchez.

Men efter publiceringen har Jaktjournalen utsatts för hårda påtryckningar från ekonomiska samarbetspartners.

Sveaskog skriver i ett uttalande på sin hemsida att man officiellt "tar avstånd från" ledarartikeln. Bolaget slår också fast att man kämpar för "mångfald" och mot "gamla normer och värderingar" inom jaktmiljön.

"Sexistisk jargong, härskartekniker och machokultur".
Holmen Skog AB tar det hela ett steg längre och går i sitt avståndstagande till rasande attack mot "sexistisk jargong, härskartekniker och machokultur".

"Den senaste ledaren i Jaktjournalen är ett nedslående exempel på hur angeläget det är att jobba för förändring. Och hur långt vi har kvar. Ledaren försöker på ett okunnigt och raljant sätt underminera forskning som syftar till att skapa en mer hållbar och jämställd viltförvaltning. Det här bidrar inte till förändring", skriver Holmen Skog.

Även Jägareförbundet försvarar genusstudien och hänvisar till "värdegrunden".

Jaktjournalen står dock på sig. "FILM: Skogsbolag uppfostrar Jaktjournalen om genusforskning", lyder rubriken till en ny artikel i tidningen där cheferna Mathias Westerlund och Anna Baglioni från Holmen Skog hängs ut när de läxar upp Daniel Sanchez om värdegrunden under ett videomöte.

Daniel Sanchez skriver efter mötet att Holmencheferna inte lyckades sätta fingret på "hur ledartexten kan klassas som sexistisk med inslag av härskarteknik och machokultur".

"Westerlund har invändningar mot den bild som porträtterat mina ledare i två års tid, där jag står med armarna i kors", skriver Sanchez.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Går inte att reglera". Nu blir transaktioner med kryptovaluta förbjudet i landet.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.