Sexmobben i Kalmar
Larmtorget i Kalmar.

Sextrakasserier mot stort antal tonårstjejer i Kalmar under nyår – polisen jämför med händelserna i Köln

Publicerad 7 januari 2016 kl 17.02
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Ett större antal unga tjejer i Kalmar ofredades sexuellt under nyårsnatten och polisen drar nu paralleller till händelserna i Köln samma natt.
– Det finns viss likhet, säger poliskommissarie Monica Oldin.

Dela artikeln

Större grupper av män som uppges ha varit mellan 20 och 40 år gamla drog under nyårsnatten runt i centrala Kalmar där de sexuellt ofredade unga tonårstjejer som är mellan 17 och 19 år gamla. Hittills har anmälningar om ofredanden mot nio unga tjejer som befunnit sig på eller i närheten av Larmtorget i centrala Kalmar kommit in till polisen.

– Man har blivit tafsade på helt enkelt, på olika ställen som man inte har lust med, berättar Monica Oldin på Kalmarpolisen.

Oldin är poliskommissarie och chef för den enhet inom polisen som utreder relationsbrott. Hon är bekymrad över de många anmälningar som strömmat in, den senaste kom in i tisdags, och säger dessutom att det är fler kvinnor som drabbats.

– Vi vet att det är fler som har råkat ut för det här, säger hon och tillägger:

– Det har man hört från andra, att det är fler som har blivit utsatta men som vi inte fått någon anmälan om än.

Jämför med Köln
Oldin drar paralleller till vad som hände i tyska Köln under nyår då stora grupper av män, som enligt den tyska polisen bestod av araber och nordafrikaner, våldtog, sexuellt ofredade och rånade över 90 kvinnor.

– Det här med att gärningsmännen är många, att man känner sig väldigt rädd och trängd. Och sedan att man blir tafsad på, sexuellt ofredad, säger hon och fortsätter:

– De kommer i gäng, men jag vet inget antal. Man blir lite orolig när man läser det här om Köln.

"Verkade inte förstå"
Oldin säger att hon inte vet vilken nationalitet gärningsmännen i Kalmar hade, men berättar att åtminstone en av de utsatta tjejerna sagt att männen inte förstod vad hon sade.

– Jag vet att någon av tjejerna har sagt att de inte verkade förstå vad hon sa när hon sa att hon ville bli lämnad ifred, säger hon.

Hon är dessutom orolig för att något liknande ska inträffa igen.

– Vi är lite oroliga att det är någonting som ska hända framöver och naturligtvis är tjejerna oroliga och vet inte om de vågar gå ut, säger hon.

Polisen överbelastad
Anledningen till att det tagit tid innan händelserna i Kalmar nått ut i media beror delvis på att polisen inte hinner med. Janne Bolmgren är utredare på Kalmarpolisen, han berättar om arbetssituationen där de bara är två utredare som arbetar i skift för att utreda alla de brott som strömmar in.

– Det är två man som delar på det här, förklarar han och fortsätter:

– Vi har ju varannan vecka och det var inte min vecka det som hände där på nyårshelgen.

Den polisutredare som ansvarar för att utreda sexbrotten under nyårsnatten är ledig och inte tillbaka förrän på måndag. Och att det går trögt med polisutredningen är något som bekräftas av poliskommissarie Oldin.

– Vi har inte kommit sådär jättelångt i utredningen, säger hon.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.