Konst upplagd på Dan Parks hemsida den 1 december (till vänster).

Åsiktsdömd konstnär nobbar fängelset – semestrar i Ungern istället

Publicerad 5 december 2019 kl 19.34

Kulturnyheter. Dan Park ska egentligen sitta inlåst i fyra månader för åsiktsbrott. Men istället är den satiriske gatukonstnären på semester i Ungern – och lägger upp foton av ny gatukonst på sin blogg.

Gilla artikeln på Facebook

© Dan Park

Foto från föreläsning med Momodou Jallow som nämns under åtalspunkt 6

© Dan Park

Bild på en trånande Malena Ernman som nämns under åtalspunkt 4

Den 21 november skulle Dan Park ha börjat avtjäna ett fängelsestraff på Mariefredsanstalten. Som framgår av hans blogg befinner sig konstnären dock istället i Ungern.

I april 2019 hölls rättegång i Malmö mot Dan Park som stod åtalad för sju fall av ”hets mot folkgrupp” på sin blogg och på Twitter. I ett par fall var åtalspunkten för twittrandet och bloggandet även ”ofredande”. I korthet var åtalspunkterna och rättens beslut så som följer:

1. Den 21 maj 2015 skrev Park på Twitter till Ehsan Fadakar ”att manliga blattar älskar våldtäkt är väl inget nytt”. För det dömdes han för hets mot folkgrupp.

2. Den 23 juni 2015 skrev Park på twitter ”Ja våldtäktskulturen är grundläggande och ok bland MENA-folk”. För detta friades han eftersom begreppet ”MENA” inte ansågs allmänt känt.

3. I mars 2015 publicerade Park en bild på sin blogg där somaliska våldtäktsmän på en Finlandsbåt beskrevs med orden ”eight little niggers”. För detta dömdes han för hets mot folkgrupp.

4. I juli 2015 publicerad Park en bild på artisten Adam Tensta på sin blogg med texten ”our nigger”. För detta dömdes han för hets mot folkgrupp och förtal eftersom stycket ”antyder att mörkhyade personer kan ägas och innehas”.

5. I maj 2015 publicerade Park en bild på sin blogg med texten ”Hang on afrophobians”. För detta friades Park.

6. I mars 2016 publicerade Dan Park ett foto på sin blogg. Fotot var från en föreläsning med den nuvarande riksdagsmannen Momodou Jallow där Jallow visade upp en bild på sitt eget huvud inklippt på en manskropp med en metallkätting kring halsen och texten ”Vår negerslav är bortsprungen”. En person som tittade på föreläsningen tog ett foto och lade upp på det nätet (se bild på höger sida i artikeln). Eftersom Park återpublicerat fotot från Jallows föreläsning på sin blogg så anser rätten att han uttryckt ”missaktning mot mörkhyade personer som grupp och mot Momodou som person ”. Park dömdes därför för hets mot folkgrupp och förtal och ska betala 10.000 kronor i skadestånd till Jallow.

7. I mars 2016 publicerade Park en bild på ett huvud från en fazergodisprodukt och en lakritspipa med texten ”this is not a crack-nigger or is it”. Eftersom Park använt ordkonstruktionen "crack-nigger" dömdes han för hets mot folkgrupp.

För dessa förseelser dömdes Dan Park till fyra månaders fängelse som han ska avtjäna på Mariefredsanstalten. Av mediarapporter från rättegången framgår att åklagaren Linda Rasmussen var mycket besviken på att Dan Park använt sig av ordet ”nigger”.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SwebbTV nekas bankkonto: "Stöd i penningtvättslagen"

Willgert: "Kan ha politiska motiv". Storbankerna stänger dörren för ännu en alternativmedia.0 

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.